Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломира се първата паралелка в България, учила по модела „1 към 1“

| обновено на 15.05.23 в 13:26

От тази есен в Пловдив ще се обучават близо 100 паралелки по модела „1 към 1“. Още повече, че във всяко училище ще има СТЕМ център със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Само в ЕГ „Иван Вазов“ те вече са 25. Това съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов, който връчи грамоти на първата паралелка зрелостници в България, работеща по модела „Едно към едно“. В нея без учебници и само на хромбуци се обучаваха 22 ученици от 12. ж  клас (с чужд език френски).  

Обучението по модела „1 към 1“ стартира за първи път в България в ЕГ „Иван Вазов“ - с една паралелка в 8 клас, от втория учебен срок на 2018/2019 учебна година. Руската гимназия се превърна в първото Google референтно училище в България и Източна Европа. „Съизмеряваме се с Скандинавието, Испания и Италия“, каза Стоянов, който представи презентация за ученето без хартиени учебници и тетрадки. Той подчерта, че 500 учители в Пловдив вече са сертифицирани за облачно обучение. 

"80 % от професиите вече имат нужда от компютър, след 3 години 70% от завършващите ученици ще имат дигитални умения", прогнозира заместник кметът с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики“.

През настоящата учебна 2022/2023 година (пета поред от началото на внедряването на модела) са формирани общо 79 паралелки в 17 училища в общината. Инвестициите в дигитално обучение започват от 2013 и до края на 2022 г. са над 1 700 000 лева. 
По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

И днес гасят пожара край Стрелча

Потушаването на пожара край Стрелча продължава и днес. Късно вчера, единият фронт на огъня, в посока Стрелча , бе локализиран. Прокарването на просеки от другия фронт на пожара, в посока Копривщица, продължи и през нощните часове.  Към момента все още не е ясно каква площ от горския фонд е опожарена. В гасенето  участват всички противопожарни..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). По повод празника в храм „Св. Марина“..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17