Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-вероятно е да имаме експертно правителство

Все по-вероятно е 49-то НС да успее да излъчи правителство и то ще бъде експертно с широка политическа подкрепа. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив.

Той добави още, че ПП и ДБ няма да променят позицията си и няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ, което по думите му е принципно поведение и заслужава адмирации.

По повод взрива срещу Иван Гешев, последвалия конфликт между него и заместника му Борислав Сарафов и исканото от политици и прокурори отстраняване на Гешев от длъжността Харизанов коментира, че политиците не бива да имат пръст в това решение.

„Доколко ще е успешен опитът за сваляне на Гешев не трябва да зависи от политиците. Правосъдният министър, който председателства Висшия съдебен съвет, само има право да внесе искането, но решението е на Висшия съдебен съвет и прокурорската колегия.  

Една от големите битки на Христо Иванов през 2015 г. беше политическата квота  да бъде увеличена. Към днешна дата това  решение подлежи на ревизия, не мисля, че политиците трябва да се бъркат в работата на съдебната система“, каза Харизанов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06