Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимият общински съветник Слави Георгиев отправи остри критики към кмета и общинската администрация в Пловдив.

Пловдив е в най-ниската си точка на развитие

Мандатът на кмета Здравко Димитров е най – слабият в цялата 30-годишна демократична история на Пловдив.

| обновено на 16.05.23 в 16:34

Предложението да се съкратят с 15 % градските автобуси в Пловдив през лятото е опит на кмета Здравко Димитров да пръхвърли отговорността за нередовния градски транспорт върху Общинския съвет и обслужва изцяло интересите на частните превозвачи. 

Това заяви независимият общински съветник Слави Георгиев преди предстоящата общинска сесия в четвъртък. Той посочи, че в момента в Пловдив се движат 193 автобуса, вместо 285, какъвто е реалният разчет по транспортната схема на града. 

По думите на Георгиев, кметът на практика „санира“ все още действащата заповед за намалено разписание на градските автобуси заради ковид пандемията. Антиковид мерките изтекоха още през ноември миналата година, но кметът все още пропуска да поправи своята заповед, отбеляза Слави Георгиев. 

Въпреки че в Пловдив се движат изключително малко градски автобуси, приходите на частните превозвачи са гарантирани, заяви Слави Георгиев. И обясни, че преводзачите са получили 22 милиона лева от сържавата и от общината като компенсации, около 6 милиона лева от продажбата на преференциални карти и около 6 милиона лева от продажбата на билети

Георгиев настоява общината постепенно да изземва линиите от частните превозвачи и да ги прави общински, за да започне възвръщане към общинския градски транспорт.

Независимият общински съветник отправи остри критики към общинската администрация по повод намерението да откупи спортна зала "Строител" от частния собственик.

5-те милиона лева, които общината иска да задели за зала „Строител“, да бъдат пренасочени за нова сграда на Математическата гимназия и то на отредения за това терен в район „Тракия“, настоява Слави Георгиев. 

По думите му, за зала „Строител“ има много неразумно изразходване на общински средства, и то в края на мандата. Това много прилича на вършене на услуга от Здравко Димитров в полза на някакви частни интереси, а не в полза на общината.

С тези пари частично да се финансира сградата на новото училище, като общината направи нов Подробен устройствен план за 30-те декара и след това премине към проектиране на новата сграда, настоява Георгиев. 

Той е категоричен, че Общинският съвет трябва да отхвърли предложението, което зам.-кметът Стефан Стоянов ще внесе като извънредна точка на сесията в четвъртък, да се отпуснат 400 хиляди лева за проектиране на допълнително крило към сегашната сграда на гимназията. Тези пари са крайно недостатъчни, ако ще се проектира нова сграда върху целите 30 декара, категоричен е независимият общински съветник. 

Кагото едно управление приключва, се правят не особено разумни предложения към Общинския съвет, каза Слави Георгиев. И допълни, че по време на целия мандат на Здравко Димитров сме свидетели на подобни непопулярни решения, които са налагани чрез намиране на различни мнозинства в местния парламент.

Мандатът на кмета Здравко Димитров е най – слабият мандат в цялата 30-годишна демократична история на Пловдив, обиви съветникът Слави Георгиев. По думите му, това е довело развитието на Пловдив до неговата най – ниска точка от десетилетия, както и напрягане на общинския бюджет до неговия максимум.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51