Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителство с втория мандат вече е по-възможно

Прокуратурата днес не е нищо друго, освен политически слугинаж

Конфликтът по върховете на прокуратурата почти отне вниманието от преговорите за съставяне на правителство. Двата процеса обаче остават в развитие и очевидно взаимно си влияят. За обществения резонанс от случващото се разговаряме с журналистката Стояна Георгиева, тя ръководи информационния сайт "Медиапул".

"Взривът срещу Иван Гешев и после ситуацията, която днес наблюдаваме отразява състояние на мафиотската държава, на завладяната държава", каза Стояна Георгиева. По думите ѝ вече видяхме как Корнелия Нинова се изплаши след изявлението на Иван Гешев, и БСП даде заден и предпочете да не участва в сформирането на правителство. Георгиева добави: "Това е предупреждение към всички останали, които биха влезли в управленска коалиция с ГЕРБ. Вчера за половин час играта се обърна и от ГЕРБ нямат варианти, те се връщат на 2021 г. Всяка партия, която ще прави коалиция с Борисов има реално основание да се притеснява, че ще прихване от токсичността на Борисов и ще бъде издърпана в блатото. Борисов днес вече е като ДПС, никой не иска да припарва официално до него."

"Компромисният вариант е Борисов да подаде оставка като лидер на ГЕРБ, да напусне парламента, за да отпуши процесите и да може партията му да действа като нормална политическа сила. Той това няма до го направи, и ГЕРБ ще бъде негов заложник. Това виждам като риск за съставяне на правителство", коментира Стояна Георгиева.

За ситуацията при ПП-ДБ: "Те толкова дълго време са в месомелачката на негативна очерняща кампания - на прокуратурата и на ГЕРБ, както и на основните медии, които така или иначе от 2021 г. до днес останаха с Борисов, така че в обществото има необосновано недоверие по отношение на реформаторските възгледа на тези партии.  На тях не им е лесно, за тях е ясно, че не могат сами да извършат реформата, трябва да влязат в съюзи с компрометирана личност като Бойко Борисов. Тук големият риск е да не изглеждат и да не бъдат критикувани като параван на Борисов."

"Битката, която ще се разглежда напред, е тази с евентуалното пристигане на Васил Божков в България. Иван Гешев твърдеше, че няма как да се вярва в твърденията на Божков, а сега дори може да е готов да му предостави статут на защитен свидетел", посочи Георгиева.

По думите ѝ ситуацията няма как да се избистри скоро. Георгиева допълни: "В другия понеделник Мария Габриел връща мандата, при провал, следва втори мандат, и кога да са изборите, пълен абсурд е избори през август. Нищо чудно да се стигне и до там. Днес отговорността на НС е голяма, още докато вървят явни или неявни преговори е важно да изберат парламентарна квота на ВСС. Той пък да се заеме и да избере своя състав от хора, които ще погледнат независимо ситуацията. Сега има конфликт Гешев срещу Сарафов, искане за освобождаване на Тодоров. Някой трябва да се произнесе по всички тези въпроси."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23