Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Пловдив се включи в протеста на БНР за достойно заплащане

Екипът на Радио Пловдив се включи в протеста на работещите във всички структури на БНР за по-достойно заплащане. Колегите излязоха пред сградата на радиото и издигнаха плакати с надписи „Протест“. 

Основното искане е за повишаване на заплатите и е насочено към депутатите  за  увеличение на средствата от бюджета за 2023 година за БНР, което ще направи възможно повишението на заплатите с 25%, за да бъде покрита натрупаната от 2021 г. насам инфлация, каза Ангел Димитров от КТ „Подкрепа“ в Радио Пловдив.

Според работещите в Радио Пловдив протестът е напълно основателен и е крайно време да има увеличение, защото от няколко години заплатите им сериозно изостават от средната работна заплата в страната. По думите им повечето от работищите в медията съвместяват по няколко длъжности - журналистите са водещи, репортери и работят по сайта, тонрежисьорите са и музикални редактори и водещи на предавания.

"Протестът е  срещу хроничното недофинансиране на общественото радио. Исканията ни са да бъдат отпуснати средства не само за заплати, но и за капиталови разходи, за техника, за издръжка  на медията, за да може да има нормален работен процес", категорични са от всички екипи на радиото.

Акцията в столицата беше организирана от КНСБ, съвместно със структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и Съюза на българските журналисти в радиото.

"Стигна се е до тук поради безхаберието на управляващите. От 2019 година се опитваме да ни чуя, да обърнат внимание на проблемите ни с ниското заплащане, издръжката на радиото, бюджета, недофинансиране, изобщо абсолютно никаква грижа за обществената медия. Искаме не по-малко от 25% увеличение на работната заплата", изтъкна Елица Доцева, синдикален председател на структура на КНСБ в БНР. Според нея исканите от синдикатите проценти за увеличение на работните заплати са напълно заслужени.

"И е недопустимо такива работещи хора, в такава престижна организация да получават заплати от 880 лева, за немалък процент 1000 лева просто е мираж."


"От една страна, съжалявам, че се стига до ситуация, в която журналисти, музиканти и въобще работещи в радиото са взели решение да излязат на протест, защото това показва дълбочината на проблемите с нашето финансиране. От друга страна, трябва да отбележа, че в рамките на един много дълъг период от време финансирането на БНР е изоставало от инфлационните процеси, което прави работата все по-трудна. В заплатите може би това се вижда най-много, тъй като това се отразява на джоба на всеки един от нас. Надявам се опитът на колегите гласът им да бъде публично чут да допринесе за стартиране на този разговор, тъй като вярвам, че всичко, което правим, е наистина в полза на обществото и всеки лев, инвестиран в БНР, се възвръща на цялото българско общество", отбеляза генералният директор на БНР Милен Митев. Изоставането е и в много други аспекти, допълни той.

Протестиращите в столицата шестват до пресечката с бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", където се проведе импровизирано протестно студио.

Акцията затвори движението по двете платна на "Драган Цанков", по "Евлоги и Христо Георгиеви" - в посока "Орлов мост", както и двете платна на улица "Граф Игнатиев".


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лекуват в Пловдив турското семейство от катастрофата

С различни наранявания  са членовете на четиричленното турско семейство, което катастрофира  на 139 км. в пловдивския участък на АМ „Тракия“,  съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.  Състоянието на едно от двете деца е по-сериозно, понеже то  е с фрактура на подбедрицата. Другите са с наранявания по главата, гръдния кош, таза и коремни травми...

обновено на 07.08.24 в 18:05

Засякоха БМВ да лети с 210 км/ч на пътя Пазарджик - Пловдив

На пътя Пловдив – Пазарджик лек автомобил БМВ е бил засечен с 210 км/ч, със 120 км над ограничението, съобщиха от пазарджишката полиция. Предвидената глоба е в размер на 1200 лв., а ако е повторна, санкцията ще бъде двойна, т. е. 2400 лв. В рамките само на едно денонощие с помощта на технически средства в Пазарджишка област са засечени..

публикувано на 07.08.24 в 16:01

Проф. Янчева поиска кметовете да обезопасят депата срещу пожари

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева изпрати писмо до всички кметове на общини с искане за затягане на противопожарните мерки в депата за твърди битови отпадъци и за действия по разчистване на незаконните сметища. „След пожара в депото в Цалапица е необходимо да се обърне специално внимание при експлоатацията на депата в Пловдив,..

публикувано на 07.08.24 в 15:47

Кметът отвори за ваканцията училищните дворове в Пловдив, изненада директорите

Директорите на общинските учебни заведения в Пловдив да осигурят свободен достъп до дворовете по време на ваканцията. Това разпореди кметът Костадин Димитров. Свободният достъп на децата трябва да бъде осигурен за времето от 9.00 до 21.00 часа в неучебно време, в делнични и почивни дни. Директорите трябва да организират и контролират достъпа,..

обновено на 07.08.24 в 14:58

Небрежност причини два пожара

Пожар, причинен от небрежност, унищожи покрив на необитаема жилищна постройка и навес със складиран дървен материал в Съединение. Пламъците са  засегнали частично и покрив на съседна двуетажна къща.  Огънят е тръгнал от съседен двор, където мъж е запалил сухи треви. Инцидентът е станал около 19 часа снощи. Часове по-рано детска игра с огън..

обновено на 07.08.24 в 14:51