Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златоград решава с референдум да има ли кооп пазар в центъра

За първи път в историята си жителите на Златоград ще гласуват на референдум дали да се изгражда нов кооперативен пазар в центъра на града. Решението бе взето единодушно от общинските съветници, след като бе разгледано внесеното през декември 2022 г. предложение от инициативен комитет, подкрепено от 470 подписа.

Новият кооперативен пазар ще бъде с площ от 1581 квадратни метра в центъра на Златоград и ще струва 1,7 млн. лв., като се финансира с банков кредит, обясни пред Радио Пловдив кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Допитването ще се проведе на 9 юли и ще струва около 30 – 35 000 лв от общинския бюджет.

Жителите на общината ще отговарят на 3 въпроса. Те са: 1. Смятате ли, че при толкова нерешени проблеми в благоустрояването (улици, водопроводи, канализация и др.) в община Златоград изграждането на кооперативен пазар е по-важно да се извърши в следващите месеци, при положение, че има съществуващ такъв? 2. Необходимо ли е в момент на икономическа криза община Златоград да изтегли кредит в размер на 1 700 120 лв. за изграждане на общински кооперативен пазар и този кредит да се плаща от всички в продължение на 10 години? 3. Съгласни ли сте в центъра – до парка, да се изгради кооперативен пазар, вместо подходящ за туристическия облик на града обект?

По данни от РИК – Смолян избирателите в община Златоград са малко над 10 300 души, а за да е легитимен резултатът от референдума трябва да са гласували 40 % от имащите право на вот. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Главчев отмени решението за частна детска болница "Мама и Аз"

Днес министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера  решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в гр. София. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на..

публикувано на 01.05.24 в 17:26

Илияна Йотова запали огъня на Майските празници в Първомай

На много места днес ще се спомене името на Първомай, защото празникът е за целия свят, но само един български град носи името на този голям празник. Това каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържествата по повод празника на Първомай и откриването на 51-вото издание на Майските културни тържества в града.  Тя призова да..

публикувано на 01.05.24 в 12:55

На съвестта на служебния кабинет е строежът на болница "Мама и аз"

Много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор, дано мотивите на Главчев са достатъчно убедителни. Това коментира пред журналисти в Първомай вицепрезидентът Илияна Йотова по повод решението на Министерския съвет за  одобрение на проекта за строеж на частна детска болница "Мама и аз" . Тя посочи, че е била изненадана, защото цялата..

публикувано на 01.05.24 в 11:43

Вицепрезидентът ще посети Първомай за празника на града

1-ви май е празник на град и община Първомай. Гост на тържествата ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще открие 51-то издание на Майските културни тържества в града. Кметът Николай Митков ще  връчи Знака на Първомай на представители на местни фирми.  Празничната програма продължава с веселие на открито с концерт на танцова формация „Елика“...

обновено на 01.05.24 в 10:37

Нови случаи на кюклюш в Пловдив и Карлово

16 са регистрираните случаи на коклюш в Пловдив и областта до момента. Само за два дни от началото на седмицата има потвърдени 5 нови заразени с коклюш. Единият от тях е на 15-годишно дете от Карлово, а останалите четири в Пловдив, съобщи пред Радио Пловдив доктор Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив. В..

публикувано на 01.05.24 в 10:35