Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златоград решава с референдум да има ли кооп пазар в центъра

За първи път в историята си жителите на Златоград ще гласуват на референдум дали да се изгражда нов кооперативен пазар в центъра на града. Решението бе взето единодушно от общинските съветници, след като бе разгледано внесеното през декември 2022 г. предложение от инициативен комитет, подкрепено от 470 подписа.

Новият кооперативен пазар ще бъде с площ от 1581 квадратни метра в центъра на Златоград и ще струва 1,7 млн. лв., като се финансира с банков кредит, обясни пред Радио Пловдив кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Допитването ще се проведе на 9 юли и ще струва около 30 – 35 000 лв от общинския бюджет.

Жителите на общината ще отговарят на 3 въпроса. Те са: 1. Смятате ли, че при толкова нерешени проблеми в благоустрояването (улици, водопроводи, канализация и др.) в община Златоград изграждането на кооперативен пазар е по-важно да се извърши в следващите месеци, при положение, че има съществуващ такъв? 2. Необходимо ли е в момент на икономическа криза община Златоград да изтегли кредит в размер на 1 700 120 лв. за изграждане на общински кооперативен пазар и този кредит да се плаща от всички в продължение на 10 години? 3. Съгласни ли сте в центъра – до парка, да се изгради кооперативен пазар, вместо подходящ за туристическия облик на града обект?

По данни от РИК – Смолян избирателите в община Златоград са малко над 10 300 души, а за да е легитимен резултатът от референдума трябва да са гласували 40 % от имащите право на вот. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

обновено на 15.07.24 в 12:30

Лекари се борят за живота на катастрофирал моторист

Младежът се е блъснал в указателни табели за ремонт на моста на река Марица на бул. Васил Априлов. Алкохолната проба на 26- годишния мъж е отрицателна. Млад шофьор също е ранен, след като в село Бегово автомобилът му навлязъл в лентата за насрещно движение и след това се блъснал в ограда. 20- годишният младеж е с отрицателна алкохолна проба, но с..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Решават на общинска сесия за паркинга на "Пълмед"

Предложението на районния кмет на „Западен“ Тони Стойчева за прекратяване на договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“, влиза в дневния ред на сесията на Общинския съвет.  С него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година,..

публикувано на 15.07.24 в 12:17

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

обновено на 15.07.24 в 11:15