Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трагедия е, но отиваме на нови избори

Ясно е, че кабинет на Мария Габриел няма да бъде гласуван

В седмицата, в която ще отбележим най-българския празник - 24 май, очакването за правителство с първия мандат силно намалява, след като ИТН оттегли подкрепата си за кабинет на ГЕРБ-СДС. Дали ще се оправдае предположението за изпълнен втори мандат, или ще се задейства схемата, която води към нови избори, предстои да стане ясно до дни. Темата коментираме със социолога доц. Мира Радева.

Доц. Радева открои следното: "Капанът, в който изпаднахме, и от който сме дълбоко отегчени всички е продукт и на една доста сложна международна обстановка. Ясно е, че не е случаен натискът да се обединят двете проевропейски партии, защото има много силен залог върху това България да запази проевропейската си ориентация, с приемането на еврото и влизайки в Шенген. Очевидно това е сложността на ситуацията в момента, защото тези две партии ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да намерят общи точки на интереси. Упоритостта се вижда повече от страна на "Промяната промяната - Демократична България", които не успяха дълго да се настанят в управлението, то днес искат втори шанс. "

Социологът добави още: "ГЕРБ са в сложна ситуация да разчитат на подкрепата на по-малки и реваншистки играчи, каквито са БСП и ИТН, ДПС е ясно, че ги подкрепя. Оттеглената подкрепа на Слави Трифонов говори за две неща. Първо, че ГЕРБ не желаят да правят такъв тип мандат с подкрепа, алтернативна от тази на ПП. ГЕРБ продължава да настоява за компромис с ПП. Има някакъв минимален шанс за втория мандат, ГЕРБ-СДС да подкрепят ПП-ДБ. Ротационен премиер ми се струва абсолютно абсурдно, но има залог вътре за подобен кабинет."

"Остава вероятността за следващи избори, което е просто трагедия. По някакъв начин ще се гласува бюджет, за да не останат хората без заплати, но висящи остават въпросите за 3% дефицит, да не говорим за Шенген. Проблемите на страната остават да висят", каза доц. Радева. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20