Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олеся Илашчук и Здравко Димитров откриха Парк на изящните изкуства

| обновено на 22.05.23 в 13:51

Украинският посланик в България Олеся Илашчук откри Парка на изящните изкуства в бившата Белодробна болница в Пловдив, която се превърна в дом за бежанците от войната в Украйна. Това се случи в присъствието на кмета Здравко Димитров, украински бежанци и скулптори, които са експонирали своите творби там.

Паркът на изящните изкуства е създаден от украинците, които намериха временно убежище от войната в Украйна във „Втори дом“ и пловдивски доброволци. Идеята е той да играе ролята на изложба на открито, а всичко започва със засаждането на няколко цветя и монтирането на пейки. 

"Този парк може да се превърне и в елемент на емоционална подкрепа, на трудотерапия, на възпитаване на децата да помагат на родителите си и на обществото, както и в знак на благодарност на пловдивчани, които ни подкрепиха".

Паркът може да бъде посетен, а скулпторите и инсталациите разгледани всеки ден от 9 до 6 часа. Там е представена скулптората на Свилен Костадинов - "Микролит", която взе участие в изложбата на Дружеството на пловдивските художници през 2021 г. и получи награда. Заглавието означава най-малката частица от монолитния камък, обясни Свилен Костадинов

"И смисловото, и композиционното решение, материалтът се връзват със тематиката на събитието – терминът микролит го използвам като символ на малките неща, които изграждат големите събития в обществото".

"Мравката" на Иван Иванов, скуплтората с кончето на Иван Тотев, керамичната скулптура "Цена на свободата" на Варвара Карнаух, структурна мозайка от Елена Янчева, която представлява традиционен български килим с две лица. В парка могат да бъдат видяни още инсталации на кон, котка, охлюв, музикални инструменти и още редица абстрактни творения.

Украинският посланик в България Олеся Илашчук благодари на кмета и пловдивската общност, че са отворили сърцата си за украинциите и са им оказали подкрепа в тези трудни дни на изпитание. Тя подчерта и, че това е причината първата й извън столична визита след встъпването в длъжност да е именно в Пловдив. Наталия Елис подари на посланичката и на кмета Здравко Димитров същата тениска, с която Владимир Зеленски, беше  на срещата на Г 7.

Почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев посочи, че направеното в града няма аналог в Европа и призова за саниране на сградата на Бившата белодробна болница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55