Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ВМРО проучва как Пловдив пропусна 12,5 млн. лева за МГ-то

Самостоятелна проверка стартира групата на ВМРО в общинския съвет на Пловдив. Тя ще касае отхвърления проект от местния парламент за кандидатстване за близо 12 млн. лева за строителството на две нови училища в район Западен. Едното е сграда към Математическата гимназия, другото е ново училище до мол "Пловдив", където да се помещава част от ОУ „Драган Манчов“. Това заяви председателят на общинския комитет в Пловдив Владимир Кисьов. Той смята, че по този начин градът загуби средства за пряка модернизация на образователната инфраструктура.

Припомням, че на сесията този месец 27 общинските съветници решиха, че  Пловдив няма да се кандидатства за средства по Плана за възстановяване и устойчивост с мотива, че родителите не желаят преместване на децата им в други сгради.

Стефан Послийски, председател на Комисията „Култура, туризъм, евроинтеграция и международни отношения” каза, че от 70 години в район Западен не е построено ново училище. От ВМРО ще настояват за среща разговор със заместник-кмета по образование Стефан Стоянов, който според тях умишлено не е присъствал на сесията този месец и не е провел срещи с родителите на децата от училище „Драган Манчов“. ВМРО ще настояват за изясняване на всички факти с документи от страна на общинската администрация. 

От ВМРО посочиха, че Пловдив загуби и други 8 млн. лева за реновиране на сградата на бившия партиен дом, по вина на групите на ГЕРБ, БСП и независими съветници.

Владимир Кисьов съобщи още, че ще организират и проведат среща с бившата председателка на ОИК Пловдив Деница Чингарова. Тя заяви, че морални победители в изборите през 2015 г. са кандидатите, предложен от ВМРО. От партията ще изчакат становището на прокуратурата и ще предприемат действия за изясняване на реалните победители в изборите, това са за Пловдив Славчо Атанасов и Костадин Гаров за район Тракия.

ВМРО най-вероятно ще се яви в коалиция на местния вот през октомври, името на техния кандидат за кмет ще стане ясно през юли.

Още от категорията

Поклон за Христо Ботев от Япония

" Вярвам, че статуите на Христо Ботев в Окаяма и тази на Момотаро в Пловдив бдят над гражданите на двата града и са истински символ на приятелството между тях .” Това заяви Масао Омори , кмет на японския град Окаяма, в обръщението си към кмета на Пловдив Здравко Димитров и водената от него делегация по време на честването на 147-ата годишнина от..

публикувано на 03.06.23 в 13:38

Международен младежки фестивал на Гребната база

Второто издание на Международен младежки фестивал започва днес и ще продължи и утре в Пловдив. Домакин на форума е Общинското предприятие  „Младежки център Пловдив“. През двата почивни дни  посетителите на Гребна база ще имат възможността да разгледат изложението, на което може да се запознаят с дейността на над 25 младежки и доброволчески..

обновено на 03.06.23 в 08:47

Детски фестивал на знанието и движението в Пловдив

Детски фестивал на знанието и движението се провежда днес и утре в Пловдив. Събитията са в Цар-Симеоновата градина, Народната библиотека „Иван Вазов“ и  подножието на Бунарджика.  Малчуганите могат да влязат в ролята на спасители, да разгледат отблизо полицейски автомобили, да се ориентират с компас и да научат за непознати животни и растения...

публикувано на 03.06.23 в 08:25

Военна техника по пътищата от Карлово и Казанлък до полигона "Корен"

От днес до 5 юни, както и от 15 до 17 юни 2023 г. по пътищата от Карлово и Казанлък до учебен полигон „Корен“ ще се транспортират военна техника и военни от Сухопътните войски, съобщават от Министерството на отбраната.  Придвижването е заради провеждането на учения на формирования от 61-а Стрямска механизирана бригада. 

публикувано на 03.06.23 в 08:14

Черешова задушница е!

Днес е Черешова задушница. Тя е винаги в събота преди големия християнски празник Петдесетница. Наричана още Спасовска задушница е втората задушница в годината, след Месопустна задушница и преди Архангелова задушница. Църквата я нарича задушница срещу Петдесетница. Това е ден за молитви и почит към паметта на близките ни покойници. По..

обновено на 03.06.23 в 07:49