Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шишеяди и кошчета за разделно събиране зарадваха ученици

| обновено на 23.05.23 в 15:33
3
Снимка: Личен архив

Повече от 3000 деца и подрастващи ще имат възможност да изхвърлят своите опаковки разделно. Благодарение на участието, и доброто си представяне, в кампанията „Ден на рециклирането“, осем учебни заведения получиха награди - Шишеяди и кошчета за разделно събиране, които поставиха на територията на учебните си бази.

Над 100 учебни заведения се включиха в кампанията, координирана от сдружение „BG Бъди активен“, като организираха  различни еко занимания като почиствания, работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности от преизползване на  отпадъчни материали и други. Всички участващи училища и детски градини организираха разделно събиране на пластмасови бутилки, като в рамките на 1 месец те събраха над 5 800 кг.  Инициативата запознава учениците с нуждата от опазване на околната среда и поставя основите на тяхното отговорно поведение. Всички участващи учебни заведения получиха сертификат “Герои на рециклирането”.

“Стремим се да насочим вниманието на цялата училищна общност, която включва учители, ученици и техните семейства, към ползите от рециклирането”, казват координаторите на кампанията, като те ще продължат да споделят към учебните заведения различни ресурси, помощни материали и отворени покани за включване в различни кампании, и събития свързани със зелено образование.

Този понеделник, стартира и седмицата на физическата активност и спорта MOVE Week. Между 22 до 28 май, част от най-голямото ежегодно събитие популяризиращо различни видове физическа активност ще станат градове, асоциации, компании и спортни клубове от цялата страна. Всички те ще  спортуват на чисто със Спорт #БезОтпадъци. MOVE Week е европейска инициатива, която се провежда в повече от 30 страни и привлича над 1 милион участници всяка година. 

„Със събитията от MOVE Week отправяме две послания - да открием своето движение и да опитваме нови активни занимания и спорт, и едновременно с това да помислим каква отговорност носим освен към себе си и към средата около нас. Спорт #БезОтпадъци е страхотна възможност да използваме езика на спорта, като средство за опазване на природата и градската среда по-чисти”, казва Ласка Ненова от „BG Бъди активен“.

Пловдив е първият град станал част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и като такъв продължава да прави стъпки в правилната посока към така мечтания от всички ни “Град #БезОтпадъци”. Към момента в кампанията за повишаване нивата на разделно събиране и рециклиране са въвлечени над 50 населени места, а всичко това се случва благодарение на сдружение „BG Бъди активен“ и дейностите им в посока обединени усилия за създаване на споделена отговорност към средатата около нас.

Като част от едноименната кампания, сдружението координира и поставянето на контейнер за рециклиране на дрехи и обувки, който се намира в район “Южен“, до бившия обувен завод „Флавия“.

В контейнерите, обозначени с надпис „Дрехи и обувки“, могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Върху тях са написани инструкции за използването им и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация. Задължително е дрехите да са чисти и да бъдат поставени в торба, за да бъдат запазени при транспортирането им. Събраните дрехи се сортират и дезинфекцират, и според своето състояние намират последваща реализация. По-голямата част от годните за употреба дрехи, събрани в България, отиват в страни с по-нисък стандарт на живот. Основната цел е всяка дреха да намери собственик, който има нужда точно от нея и би я носил, удължавайки жизнения ѝ цикъл.

Според проучване, потреблението на дрехи е нараснало с 400% през последните 20 години, а  т.нар. “бърза мода” е на четвърто място по отрицателно въздействие върху околната среда. Данните сочат, че шест милиона тона текстилни продукти се изхвърлят всяка година в Европа и по-малко от 1% се използват повторно. Разделното събиране на непотребните текстилни продукти е единственият начин те да получат втори живот – отново като дрехи или рециклирани в други продукти. Намаляване на количеството текстил на сметищата чрез удължаването на живота на дрехите (броят на носенето на една дреха се удвои) и увеличаване мащаба на рециклиране, може да намали въглеродните, водните и отпадъчните отпечатъци.

Още от Румяна Киризиева, от сдружение "BG Бъди активен". Гост в предаването "Вход свободен". 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Ботев стартира с успех във Враца

"Ботев" обърна с 3:1 съименика си във Враца

Ботев (Пловдив) стартира по най-добрия начин новия сезон в Първа лига. "Канарчетата" се наложиха с 3:1 при визитата си на Ботев (Враца) на стадион "Христо Ботев" в Северозападна България. Първата част премина в спокойно темпо, като домакините бяха по-активни в първите минути, докато "канарчетата" владееха инициативата в края на полувремето. След..

публикувано на 22.07.24 в 00:50
Севдалин Маринов

Севдалин Маринов - повелителят на категория до 52 кг

Легендарният ни щангист Севдалин Маринов е роден на 11.06.1968 г. в град Асеновград На 18 септември 1988 г. става олимпийски шампион в Сеул в категория 52 кг с рекорди от 120 кг в изхвърлянето и 270 в двубоя. Там Маринов става един от тримата най-млади български олимпийски шампиони в щангите (на 20 години 3 месеца и 7 дни).  Маринов е трикратен..

публикувано на 21.07.24 в 09:38
Локо с успешно начало на сезона

Локо стартира сезона с 1:0 над "Арда"

Локомотив (Пловдив) победи Арда с 1:0 в мач от откриващия кръг на Първа лига. На "Лаута" единственото попадение в двубоя отбеляза халфът Ефе Али в 41-та минута. В добавеното време на първата част Али и нападателят на гостите Тонислав Йорданов бяха изгонени след сдърпване. Минути преди това изравнителен гол на Йорданов бе отменен заради засада. През..

публикувано на 20.07.24 в 22:38
Мартин Нанчев

Мартин Нанчев е пети в света на едноместно кану 1000 м

Мартин Нанчев е пети в света на едноместно кану 1000 м при юношите. Роденият през 2006 г. български кануист завърши на пета позиция във Финал "А" на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив. Златото спечели Матеус Нунес (Бразилия), среброто - Ксюбиао Жонг (Китай), а бронзът - Милан Гяни (Унгария). България..

публикувано на 20.07.24 в 15:57
Дария Павлюк

Пето, шесто и осмо място за българите на СП в Пловдив

Три български лодки извоюваха призови класирания от първата сесия с финали на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив. Дария Павлюк е пета в света на едноместно кану 1000 м при девойките. Тя записа най-предното българско класиране до момента. След първите 250 м се движеше на позиция за медал, а в заключителните..

публикувано на 19.07.24 в 17:34