Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шишеяди и кошчета за разделно събиране зарадваха ученици

| обновено на 23.05.23 в 15:33
3
Снимка: Личен архив

Повече от 3000 деца и подрастващи ще имат възможност да изхвърлят своите опаковки разделно. Благодарение на участието, и доброто си представяне, в кампанията „Ден на рециклирането“, осем учебни заведения получиха награди - Шишеяди и кошчета за разделно събиране, които поставиха на територията на учебните си бази.

Над 100 учебни заведения се включиха в кампанията, координирана от сдружение „BG Бъди активен“, като организираха  различни еко занимания като почиствания, работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности от преизползване на  отпадъчни материали и други. Всички участващи училища и детски градини организираха разделно събиране на пластмасови бутилки, като в рамките на 1 месец те събраха над 5 800 кг.  Инициативата запознава учениците с нуждата от опазване на околната среда и поставя основите на тяхното отговорно поведение. Всички участващи учебни заведения получиха сертификат “Герои на рециклирането”.

“Стремим се да насочим вниманието на цялата училищна общност, която включва учители, ученици и техните семейства, към ползите от рециклирането”, казват координаторите на кампанията, като те ще продължат да споделят към учебните заведения различни ресурси, помощни материали и отворени покани за включване в различни кампании, и събития свързани със зелено образование.

Този понеделник, стартира и седмицата на физическата активност и спорта MOVE Week. Между 22 до 28 май, част от най-голямото ежегодно събитие популяризиращо различни видове физическа активност ще станат градове, асоциации, компании и спортни клубове от цялата страна. Всички те ще  спортуват на чисто със Спорт #БезОтпадъци. MOVE Week е европейска инициатива, която се провежда в повече от 30 страни и привлича над 1 милион участници всяка година. 

„Със събитията от MOVE Week отправяме две послания - да открием своето движение и да опитваме нови активни занимания и спорт, и едновременно с това да помислим каква отговорност носим освен към себе си и към средата около нас. Спорт #БезОтпадъци е страхотна възможност да използваме езика на спорта, като средство за опазване на природата и градската среда по-чисти”, казва Ласка Ненова от „BG Бъди активен“.

Пловдив е първият град станал част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и като такъв продължава да прави стъпки в правилната посока към така мечтания от всички ни “Град #БезОтпадъци”. Към момента в кампанията за повишаване нивата на разделно събиране и рециклиране са въвлечени над 50 населени места, а всичко това се случва благодарение на сдружение „BG Бъди активен“ и дейностите им в посока обединени усилия за създаване на споделена отговорност към средатата около нас.

Като част от едноименната кампания, сдружението координира и поставянето на контейнер за рециклиране на дрехи и обувки, който се намира в район “Южен“, до бившия обувен завод „Флавия“.

В контейнерите, обозначени с надпис „Дрехи и обувки“, могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Върху тях са написани инструкции за използването им и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация. Задължително е дрехите да са чисти и да бъдат поставени в торба, за да бъдат запазени при транспортирането им. Събраните дрехи се сортират и дезинфекцират, и според своето състояние намират последваща реализация. По-голямата част от годните за употреба дрехи, събрани в България, отиват в страни с по-нисък стандарт на живот. Основната цел е всяка дреха да намери собственик, който има нужда точно от нея и би я носил, удължавайки жизнения ѝ цикъл.

Според проучване, потреблението на дрехи е нараснало с 400% през последните 20 години, а  т.нар. “бърза мода” е на четвърто място по отрицателно въздействие върху околната среда. Данните сочат, че шест милиона тона текстилни продукти се изхвърлят всяка година в Европа и по-малко от 1% се използват повторно. Разделното събиране на непотребните текстилни продукти е единственият начин те да получат втори живот – отново като дрехи или рециклирани в други продукти. Намаляване на количеството текстил на сметищата чрез удължаването на живота на дрехите (броят на носенето на една дреха се удвои) и увеличаване мащаба на рециклиране, може да намали въглеродните, водните и отпадъчните отпечатъци.

Още от Румяна Киризиева, от сдружение "BG Бъди активен". Гост в предаването "Вход свободен". 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Благотворителен базар в село Калековец

В празничния ден на Цветница, Сдружение "Жените днес" с. Калековец, Кметството в селото и НЧ "Пробуда - 1927" организират Благотворителен базар. Целта на инициативата е да се съберат средства за поставяне на паметна плоча на Мария Атанасова.   Мария Георгиева Атанасова е български летец-пилот, първата жена командир на тежък тип самолет в света,..

обновено на 24.04.24 в 15:30

Волейболистките на "Марица" и кметът вдигнаха 10-та шампионска титла

Кметът Костадин Димитров прие в Община Пловдив волейболните шампионки от Марица, които в неделя спечелиха рекордна десета поредна титла на България. На събитието в сградата на общината присъстваха още председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът на Пловдив Николай Бухалов, мениджърът на волейболния клуб Борис Халанчев и един от..

публикувано на 24.04.24 в 14:07

Ботев вади нов договор на основен халф

Шефовете на Ботев (Пловдив) умуват дали да предложат нов договор на един от основните си играчи. Става въпрос за полузащитника Дилан Мертенс. Нидерландецът, който у нас игра и за Царско село, откъдето премина при „канарчетата“, се намира в много добра форма в последно време. Това е накарало ръководството да се замисли върху продължаване на кариерата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Съдийски назначения 31-ви кръг Първа лига

Съдийската комисия към БФС обяви назначенията за двубоите от 31-ия кръг в Първа лига. Мачът от плейофите в Топ 6 между Черно море и Локомотив Пловдив бе поверен на Ивайло Стоянов - Сватбата. Срещата между Ботев (Пд) и Славия ще бъде ръководена от Георги Давидов. 26 април 2024 г., петък, 20:00 ч. Общински Футболен Клуб Пирин ЕООД - ПФК Ботев Враца ГС:..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Марица се разделя със старши треньора си Борислав Крачанов

Марица (Пловдив) се разделя със старши-треньора си Борислав Крачанов след края на сезона. Клубът благодари на Крачанов за всичките три години, на които беше отдаден на Марица и даде всичко от себе си за клуба. В този период клубът спечели три шампионски титли, три пъти триумфира с Купата на България и спечели първа победа в Шампионска лига от 2020-та..

публикувано на 24.04.24 в 09:57