Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върви, народе възродени!

| обновено на 24.05.23 в 13:34

С празнично шествие на ученици и учители Пловдив отбеляза 24 май. То тръгна от площад 11 май пред Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ и завърши на площад „Стефан Стамболов“. В него се включиха представителни групи на всички пловдивски училища и беше предвождано от кмета на Пловдив Здравко Димитров и пловдивския митрополит Николай.

Преди това в Актовата зала на училището бяха връчени отличия на 36 изявени директори, учители и друг педагогически персонал. А ректорите на  Медицински университет-Пловдив професор Мариана Мурджева, на Аграрен университет професор Христина Янчева, на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство професор Тони Шекерджиева-Новак и на Университета по хранителни технологии професор доктор Пламен Моллов бяха удостоени с отличието „Почетен знак на Пловдив“.

 „За мен думите, които днес трябва да изречем на глас, са книжовност и духовност“, каза пловдивският кмет Здравко Димитров.

Митрополит Николай отслужи тържествена литургия, а след това каза, че 24 май е най-българският празник.

Емоцията беше най-голяма сред учениците, които признаха, че 24 май е любим техен празник.

„Това е денят, в който всички отдаваме почит на българското слово и оценяваме стойността му“, заяви пред Радио Пловдив Ива Ичевска, ученичка от Езикова гимназия „Пловдив“, която произнесе празнично слово на площад 11 май.

Празнично беше настроението и на учителите, които от рано сутринта изпълваха пространството пред Хуманитарната гимназия в Пловдив. Те не скриха, че днес пред тях има много предизвикателства.

Аз съм учител и това е моят ден. Това е най-светлият ден през годината и аз съм благодарна, че мога да го съпреживявам всяка година. Днес учителската професия е трудна работа. Голяма отговорност. Но когато си учител и в душата си, това е велико нещо. Аз обичам това, което правя, живея с това, което правя, обичам учениците си и не мисля, че друго бих могла да правя по-добре“, каза Мирела Йорданова, учител по английски език и заместник-директор на Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“.

Шествието по повод 24 май беше посрещнато от стотици пловдивчани, които се бяха позиционирали по цялата главна улица, а също и от музикални състави на пловдивски училища. Пред стълбите на „Каменица“ 200 деца под диригентството на професор Златина Делирадева изпълниха химна „Върви, народе възродени“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23