Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За час служителите на НОИ стачкуваха за по-високи заплати

На плакатите написаха: "Стига вече работещи бедни!"

| обновено на 25.05.23 в 14:43

Служителите на НОИ в Пловдив протестираха днес за по-високи работни заплати. Те излязоха на стачка за един час, без да спират работа на приемните.

Чакащите граждани изцяло подкрепиха недоволството на работещите в териториалното поделение и търпеливо стояха до края на предупредителния протест. 

120 служители на Националния осигурителен институт в Пловдив се включиха в националната едночасова стачка и излязоха на протест пред сградата на Института в града. Те настояват за увеличение на заплатите с поне 30%. Сега средната им заплата е 1250 лв.

Боян Бойкински, лидер на КНСБ в Пловдив допълва, че заложеният бюджет на НОИ остава на нивото от миналата година, което означава, че за заплати няма предвидено увеличение. В двете структури на НОИ-Пловдив работят общо 240 служители.

Протестиращите искат още индексацията на възнагражденията да влезе в сила със задна дата от 1 януари тази година.

Гражданите дошли да чакат на гишетата изцяло подкрепиха служителите на НОИ-Пловдив. Те споделиха, че инфлацията е 26%, а работят без увеличаване на заплатите.

По изчисления на синдикат „Подкрепа“, за да бъдат удовлетворени исканията е необходимо да се осигурят 30 милиона лева, което е около 0,14% от бюджета на НОИ. Предупредителната стачка е организирана от двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“. Протестът продължи час, но следващият ще бъде ефективен, със спиране на обслужване на гражданите, ако в бюджета няма пари за увеличение на заплатите им.

Репортаж на Живка Танчева може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отпушиха движението по Асеновградско шосе

Отпушено движението на Асеновградско шосе на изхода за  Пловдив. То бе затруднено п оради изпаднали метални тръби от товарен автомобил. На място  бяха полицейски служители, които регулираха движението. То бе възстановено към 18.30 часа 

публикувано на 12.09.24 в 17:51

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. „Особено внимание ще обърнем..

публикувано на 12.09.24 в 15:48

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50

Пътят към Кючука ще минава през моста "Тодор Александров"

Бетонният мост ще носи името на революционния деец на ВМРО Тодор Александров. Това решиха общинските съветници, като приеха почти единодушно предложението на „Браво, Пловдив“. Предложението беше прието след почти едночасов дебат, в който се включиха почти всички политически сили и дори беше предложено мостът да бъде кръстен „Бяло море“...

публикувано на 12.09.24 в 13:49

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора" и пак пусна Георгиев под домашен арест

На днешното заседание по делото пловдивският Районен съд определи по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" на Георги Георгиев, обвинен по случая "Дебора". Предишното определение беше протестирано от прокуратурата на горна инстанция и мъжът бе върнат в ареста.  Мотивът сега е, че ключовият свидетел, на когото е можело евентуално да се..

публикувано на 12.09.24 в 13:39

Свързани новини

Служителите на НОИ протестират

120 служители на Националния осигурителен институт в Пловдив се включиха в националната едночасова стачка и излязоха на протест пред сградата на Института в града. Те настояват за увеличение на заплатите с поне 30%. Сега средната им заплата е 1250 лв.  Протестиращите искат още индексацията на възнагражденията да влезе..

обновено на 25.05.23 в 10:28