Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Господинов направи българите по цял свят щастливи

„Българите ще получат това, което им даде Георги Господинов. Цял свят вече знае какво е България - чрез Георги Господинов. 25 страни са го издали“, това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Божана Апостолова, която е издател на Георги Господинов.

Тя заяви, че е научила за международната награда „Букър“ на Господинов от нейния син – Манол Пейков.

„В този момент аз си спомних как започнах да издавам българска литература. Как всички ми се подиграваха и ми казваха „Нищо няма да спечелиш. Българска литература ще издава...“. Това беше време, когато българската литература не само не беше на мода, а за нея се говореше неглижирано. За мое щастие всички знаят, че аз съм расла много бедно. Майка ми на 27 години беше вдовица. Баща ми отправи едно велико проклятие към мен, защото умря много млад, той каза „Аз няма да мога да я гледам. Нея Бог ще я гледа“. И както виждате - мен Бог ме гледа. Реших, че духовността е най-важна и започнах да издавам българска литература“, разказа Божана Апостолова, която подчерта, че никога не е взимала пари за издаване на българска литература.

Издателката се върна и във времето, когато е подала ръка на Георги Господинов.

„Той е много скромен. Много е внимателен към всички, не към определени хора. И е много трудолюбив. Миналата година бях на една негова премиера. Жито да хвърлиш, нямаше къде да падне. Тоест - обичам го не само аз, обичат го хората“, категорична беше Божана Апостолова.

Тя беше категорична, че успешната рецепта за издаване на книги, е да се чете много.

„Важно е да четеш и да знаеш. Аз съм щастлива, защото помогнах да се създаде духовността в България“, категорична беше Божана Апостолова. 


По публикацията работи: Антония Попова
Още от категорията

Благотворително бягане за АГ отделение в Пловдив

Благотворително бягане тази събота ще събира средства за АГ –отделението „Весела“ към общинската болница „Свети Мина“ в Пводив.  Старта ще бъде даден в 9.00 часа  едновременно в София (Южен и Западен парк), Морските градини на Варна и Бургас , Гребен канал Пловдив .  Кампанията се организара от „5kmrun“ и е под наслов „Дари времето си на..

обновено на 03.06.23 в 08:47

ПП прегъна ГЕРБ и правителство ще има

"Всичко показва, че ГЕРБ тотално се е предал и е готов да слуша диктата на ПП. При това положение шансовете да има редовни правителство се увеличаат многогкратно", прогнозира социологът Кольо Колев в интервю за Радио Пловдив. Според него след формирането на кабинета между първите две политически сили у нас следва опит за овладяване на държавната..

публикувано на 02.06.23 в 14:55
Светлин Тачев

Да има кабинет вече е личен интерес на двете формации

Първите две политически сили са постигнали съгласие за персоналния състав на кабинета с премиери на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел. През първите 9 месеца начело ще е Денков, а Мария Габриел ще е вицепремиер и външен министър. По следите на преговорите за това как върви конструирането на кабинета на ротация между ПП-ДБ и ГЕРБ- СДС...

публикувано на 02.06.23 в 10:26

Денят на отворените врати в НАО "Рожен" е тази неделя

Дестинацията за разходка ще е с покана за Деня на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН  на 4 юни.  Говорим в програма "Точно днес" с  доц. Никола Петров , директор на НАО "Рожен". Денят на отворените врати по традиция ще се проведе на християнския празник Петдесетница – 4 юни, от..

публикувано на 02.06.23 в 10:18

Две поколения деца на българи в чужбина не знаят български език

За децата и родителите през призмата на институциите е разговорът ни с Лилия Божкова, председател на Националното сдружение за закрила на българските деца и семейства. Разговорът следва данните, които публикува Националната мрежа за децата в навечерието на 1 юни в проекта " Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?"..

публикувано на 01.06.23 в 16:29