Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Господинов направи българите по цял свят щастливи

„Българите ще получат това, което им даде Георги Господинов. Цял свят вече знае какво е България - чрез Георги Господинов. 25 страни са го издали“, това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Божана Апостолова, която е издател на Георги Господинов.

Тя заяви, че е научила за международната награда „Букър“ на Господинов от нейния син – Манол Пейков.

„В този момент аз си спомних как започнах да издавам българска литература. Как всички ми се подиграваха и ми казваха „Нищо няма да спечелиш. Българска литература ще издава...“. Това беше време, когато българската литература не само не беше на мода, а за нея се говореше неглижирано. За мое щастие всички знаят, че аз съм расла много бедно. Майка ми на 27 години беше вдовица. Баща ми отправи едно велико проклятие към мен, защото умря много млад, той каза „Аз няма да мога да я гледам. Нея Бог ще я гледа“. И както виждате - мен Бог ме гледа. Реших, че духовността е най-важна и започнах да издавам българска литература“, разказа Божана Апостолова, която подчерта, че никога не е взимала пари за издаване на българска литература.

Издателката се върна и във времето, когато е подала ръка на Георги Господинов.

„Той е много скромен. Много е внимателен към всички, не към определени хора. И е много трудолюбив. Миналата година бях на една негова премиера. Жито да хвърлиш, нямаше къде да падне. Тоест - обичам го не само аз, обичат го хората“, категорична беше Божана Апостолова.

Тя беше категорична, че успешната рецепта за издаване на книги, е да се чете много.

„Важно е да четеш и да знаеш. Аз съм щастлива, защото помогнах да се създаде духовността в България“, категорична беше Божана Апостолова. 


По публикацията работи: Антония Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53