Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

И ГЕРБ, и ПП-ДБ печелят от решението за правителство

Юлий Павлов
Снимка: БГНЕС

Коментар за оформящото се правителство и мнозинство на първите две политически сили и препъни-камъните пред тях направи в програма "Ден след ден" социологът Юлий Павлов.

Според него ще имаме със сигурност  правителство, защото  основното вече е договорено  и предстои доизработване на детайлите.Същественото е дали ще има разбирателство между двете политически сили . 

На въпрос как ще наричаме това правителство - коалиционно или правителство на отговорността, Павлов уточни:

огато има коалиции между враждуващи партии се избягва този термин. Да си припомни 1990 година правителството на Димитър Попов. Не го наричахме коалиция, но то си  беше коалиция с участието и на СДС, и на БСП ,и на  ДПС, и на БЗНС и всички бягаха от  това име и сега ще бягат. Тогава се постигна разбирателство при много по-високо ниво на омразата, която имаше при политическите сили и при много по-големи различия във вижданията за бъдещето развитие на България. Сега в момента след като омразата беше преодоляна или поне прикрита, което се случи още при разговорите на двете формации,  то за останалите неща нямат съществени различия, което се видя още в миналия парламент, където те не си говореха, но въпреки това гласуваха заедно основните законопроекти, засягащи бъдещото развитие на България и във икономически и във външно политически план", коментира Павлов.

Според социолога по-големите остъпки на пръв прочит са направени от ГЕРБ, които няма да имат представители, освен Габриел. Той смята обаче, че ако еспертите в управлението са само от страна на ПП, това  няма да е много добро за тях.

По думите му е рисково, когато само ПП вкарват експерти, защото дори ДБ не искат да дадат експерти за това правителство. Смята, че е прекалено голяма отговорността, ако нещата не тръгнат добре.

"Всъщност и двете страни направиха компромиси и остъпиха доста от предварително обявените си намерения и се надявам, че ако има резултати и двете формации няма да търпят загуби", допълни социологът.

Той смята, че  дори ще привлекат разколебани избиратели. Анализаторът допълни, че в този парламент няма да има нужда от златен пръст, защото двете формации имат достатъчно депутати. 

Социолът смята, че местните избори и резултатите не би трябвало да са причина за разпадане на коалицията.

По думите му  след като се сформира сега кабинет местните избори ще се насочат към това русло към, което трябава - местните проблеми на хората. 

"Сега ще се случи това, което искат повечето избиратели. Те искат кметове, които да не са политизирани, а да бъдат ексерти -икономисти, финансисти, юристи - да имат поглед върху проблемите на общината, заключи Павлов.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Елена Крушкова
Още от категорията

Благотворително бягане за АГ отделението на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив

Благотворително бягане тази събота ще събира средства за АГ –отделението „Весела“ към общинската болница „Свети Мина“ в Пводив.  Старта ще бъде даден в 9.00 часа  едновременно в София (Южен и Западен парк), Морските градини на Варна и Бургас , Гребен канал Пловдив .  Кампанията се организара от „5kmrun“ и е под наслов „Дари времето си на..

обновено на 03.06.23 в 08:47

ПП прегъна ГЕРБ и правителство ще има

"Всичко показва, че ГЕРБ тотално се е предал и е готов да слуша диктата на ПП. При това положение шансовете да има редовни правителство се увеличаат многогкратно", прогнозира социологът Кольо Колев в интервю за Радио Пловдив. Според него след формирането на кабинета между първите две политически сили у нас следва опит за овладяване на държавната..

публикувано на 02.06.23 в 14:55
Светлин Тачев

Да има кабинет вече е личен интерес на двете формации

Първите две политически сили са постигнали съгласие за персоналния състав на кабинета с премиери на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел. През първите 9 месеца начело ще е Денков, а Мария Габриел ще е вицепремиер и външен министър. По следите на преговорите за това как върви конструирането на кабинета на ротация между ПП-ДБ и ГЕРБ- СДС...

публикувано на 02.06.23 в 10:26

Денят на отворените врати в НАО "Рожен" е тази неделя

Дестинацията за разходка ще е с покана за Деня на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН  на 4 юни.  Говорим в програма "Точно днес" с  доц. Никола Петров , директор на НАО "Рожен". Денят на отворените врати по традиция ще се проведе на християнския празник Петдесетница – 4 юни, от..

публикувано на 02.06.23 в 10:18

Две поколения деца на българи в чужбина не знаят български език

За децата и родителите през призмата на институциите е разговорът ни с Лилия Божкова, председател на Националното сдружение за закрила на българските деца и семейства. Разговорът следва данните, които публикува Националната мрежа за децата в навечерието на 1 юни в проекта " Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?"..

публикувано на 01.06.23 в 16:29