Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И ГЕРБ, и ПП-ДБ печелят от решението за правителство

Юлий Павлов
Снимка: БГНЕС

Коментар за оформящото се правителство и мнозинство на първите две политически сили и препъни-камъните пред тях направи в програма "Ден след ден" социологът Юлий Павлов.

Според него ще имаме със сигурност  правителство, защото  основното вече е договорено  и предстои доизработване на детайлите.Същественото е дали ще има разбирателство между двете политически сили . 

На въпрос как ще наричаме това правителство - коалиционно или правителство на отговорността, Павлов уточни:

огато има коалиции между враждуващи партии се избягва този термин. Да си припомни 1990 година правителството на Димитър Попов. Не го наричахме коалиция, но то си  беше коалиция с участието и на СДС, и на БСП ,и на  ДПС, и на БЗНС и всички бягаха от  това име и сега ще бягат. Тогава се постигна разбирателство при много по-високо ниво на омразата, която имаше при политическите сили и при много по-големи различия във вижданията за бъдещето развитие на България. Сега в момента след като омразата беше преодоляна или поне прикрита, което се случи още при разговорите на двете формации,  то за останалите неща нямат съществени различия, което се видя още в миналия парламент, където те не си говореха, но въпреки това гласуваха заедно основните законопроекти, засягащи бъдещото развитие на България и във икономически и във външно политически план", коментира Павлов.

Според социолога по-големите остъпки на пръв прочит са направени от ГЕРБ, които няма да имат представители, освен Габриел. Той смята обаче, че ако еспертите в управлението са само от страна на ПП, това  няма да е много добро за тях.

По думите му е рисково, когато само ПП вкарват експерти, защото дори ДБ не искат да дадат експерти за това правителство. Смята, че е прекалено голяма отговорността, ако нещата не тръгнат добре.

"Всъщност и двете страни направиха компромиси и остъпиха доста от предварително обявените си намерения и се надявам, че ако има резултати и двете формации няма да търпят загуби", допълни социологът.

Той смята, че  дори ще привлекат разколебани избиратели. Анализаторът допълни, че в този парламент няма да има нужда от златен пръст, защото двете формации имат достатъчно депутати. 

Социолът смята, че местните избори и резултатите не би трябвало да са причина за разпадане на коалицията.

По думите му  след като се сформира сега кабинет местните избори ще се насочат към това русло към, което трябава - местните проблеми на хората. 

"Сега ще се случи това, което искат повечето избиратели. Те искат кметове, които да не са политизирани, а да бъдат ексерти -икономисти, финансисти, юристи - да имат поглед върху проблемите на общината, заключи Павлов.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00