Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва 58-мият Международен фестивал на камерната музика

| обновено на 26.05.23 в 07:33

С изпълнението на артистичното семейство  от Южна Корея Ил-Се Лий – виолончело и Джи-Еун Парк – пиано в Етнографския музей в Старинен Пловдив стартира 58-то издание на Международния фестивал на камерната музика. 

Най-старият фестивал за камерна музика в Европа, който е и най-дългогодишният фестивален форум в Пловдив е основан през 1964 година и по традиция се провежда през месеците май и юни. Утвърждава се като знаково и исторически трайно културно събитие в Пловди и като елитна музикална проява с ключово значение за културния живот на града и България. 

За втори път организатор на Международния фестивал на камерната музика е АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, като към сцените за артистичните събития, освен Етнографския музей, са включени още и АМТИИ и къща Верен Стамболян.

Фестивалът на камерната музика се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар за 2023 г.


Още от категорията

„Алтер его” - за литературата и медиите

Ако щете вярвайте, но „водещият по ръба на бръснача“ Петър Краевски ще бъде гост в собственото си радио шоу. Той ще отстъпи мястото пред „Микрофон №1“ на младата и талантлива Виктория Костова, която според собствените му признания, е била най-добрата му ученичка в Английската гимназия.  Понастоящем младата дама работи по различни проекти..

обновено на 27.05.23 в 16:18

В "Срещите" за "Времеубежище" и чудото на езика

Колко минало може да понесе човек и има ли то срок на годност? И защо миналото е опасно, а връщането към него-грях?  Какво иска да ни каже Еклесиастът с думите "И Бог ще повика назад миналото"?  За такива едни неща си говорим с Георги Господинов, чийто роман  "Времеубежище" спечели най-престижната международна награда, давана за конкретна творба..

публикувано на 26.05.23 в 11:16

Открит е конкурсът за рисунка "Наследници на траките"

Конкурсът, който стартира днес е част от международния фестивал " Дни на тракийската култура 2023 ".  Организатор е фондация „Тракарт-2000“, Пловдив.  Основната цел на конкурса: чрез средствата на изобразителното изкуство да се провокира в децата и младежите креативност и лично отношение към историята.  Условия на конкурса:  *..

публикувано на 25.05.23 в 14:36

Великите европейци - Кирил и Методий, втора част

През 863 година започва най-важната мисия на светите братя Кирил и Методий – във Великоморавия. Там те получават големи възможности - превеждат богослужебни книги, водят служби на славянски език, подготвят ученици. Сблъскват се обаче с франкските духовници, а след 40 месеца, за да узаконят дейността си, тръгват за Рим.  BNR podcasts ·..

обновено на 25.05.23 в 06:36

"Рими и ритми" в Дома на културата по случай 24 май

Празничен концерт „Рими и ритми“ организират в Дома на културата Дружеството на пловдивските писатели и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. В проявата, посветена на 24 май, участие ще вземат пловдивски поети, сред които Светла Караянева, Розалия Александрова, Стефка Тотева, Маргарита Димитрова, Радка Топалова, Ради..

публикувано на 24.05.23 в 08:35