Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е гарант за успеха на мерките срещу домашното насилие у нас

Депутатите приеха законопроектите на ГЕРБ - СДС, БСП и ПП - ДБ за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Предложението за нов законопроект на ИТН бе отхвърлено. 

Адв. Милена Кадиева, председател на фондация "Джендър алтернативи", която от години защитава хора, пострадали от насилие, изрази надежда депутатите в този парламент да проявят "поне частица разум" и да изработят нормите, които спасяват човешки животи. Оптимизъмт й за волята на българските политици не е пораснал, но днес вече има обективни причини в лицето на Европейския съд по правата на човека, който само пред няколко дни осъди държавата за незащитените права на пострадало 15 годишно момиче, каза адвокат Кадиева. 

Тя изрази надежда и да не се случат генерални промени в текстовете, както не рядко се среща в процеса на обсъждане и гласуване в НС. 

Адв. Кадиева акцентира върху превенцията за предотвратяване на насилието, а що се отнася до защитата много е важно да се даде възможно в по- дълъг срок да се  подават молби за домашно насилие. От един месец сег до 3 или 6 месеца в бъдещия закон. 

"Предполагам никой нормален човек, не може да си представи как едно лице, което 20 години страда от домашно насилие, зависимо психически, физически и емоционално за един месец ще вземе радикалното решение да води дела и да докаже, че е пострадало, за да получи справедливост."

Друго важно е да се създадат регистрите на национално ниво, защото сега никой не знае колко наистина са хората, пострадали от домашно насилие. 

Не доносничество, а обществена нетърпимост трябва да стимулира законът, каза още адв. Кадиева.

По думите й гаранция, е нещата у нас в сферата на защита от домашно насилие ще се подобрят и въпреки волята на някои политици, защото и тук ще трябва да се спазват решенията на ЕС. Последното, което задължи да се спазват текстовете на Истанбулската конвенция във всички страни и разработващата се в момента Директива срещу насилието над жените и домашното насилие, която ще е абсолютно задължителна и за българската правна система.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35