Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добре нови избори лятото, отколкото кабинет Магнитски

По-здравословно за България е да има нови парламентарни избори в края на лятото, отколкото кабинет Магнитски. Това коментира Илхан Андай, журналист от сайта „24 Родопи“.

Той подчерта още, че преди да се отиде на нови избори обаче 49-то НС трябва да приеме бюджета на служебното правителство и да гласува необходимите закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, така че страната ни да успее да усвои средствата. Според Андай редовен кабинет след всичко случило се само може да навреди на държавата.

„Кабинет от тези лица, които изтекоха от записите означава, че евентуалният му старт ще бъде наречен от обществото кабинет на националните предатели. Ако все пак има кабинет – най-вероятният такъв е кабинет Магнитски. Зависимостите на Бойко Борисов могат да накарат парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи ПП – ДБ.

Ако и вторият вариант се окаже неуспешен и президентът връчи третия мандат на ДПС, то може да се направи опит да се съберат ГЕРБ, ДПС, ИТН и ДБ. Включването на ДБ в тази конфигурация обаче означава тотален отлив на гласове към тях на местните избори. Сега съвместно с ПП имат огромни шансове да вземат Пловдив, Варна и София на вота есента.

По-добре е да има нови избори и с ръка на сърцето партиите да признаят, че тези отбори подлежат на смяна на лица, за да може да вдигнат тази мечтана избирателна активност. В противен случай избирателната активност пак ще е ниска“, коментира Андай.

Според него Настимир Ананиев от ПП, който каза, че до 4-5 седмици Мустафа Карадайъ си отива е направил услуга на лидера на ДПС. Причината е, че при такова твърдение без значение какви минуси му намира Доган през последните години, то той няма друг полезен ход освен да го защити. В противен случай една дисциплинирана през годините партия би олекнала.

Илхан Андай коментира още, че резултатът на изборите в Турция показва, че държавата е разделена на две Турции.  

„25 милиона и половина души живеят и гласуват със заветите на Ататюрк и надеждата за парламентарна демокрация, но другите 27,7 млн. залагат на постигнатото по времето на Ердоган. Не трябва да се пренебрегва и страхът на тези 27 млн. души от това какво ще донесе така жадуваната от опозицията парламентарна демокрация.

На Ердоган му помогна не само, че е начело на една перфектна изборна машина и неговата изборна администрация проведе изборите, но и това, че по време на кампанията се държа като кандидат на опозицията“, каза Андай.

Според него победата на Ердоган означава добросъседство на Балканите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12