Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС "Родопи" не насрочи референдум за отделяне на Белащица

| обновено на 30.05.23 в 15:55

С 8 гласа за, 12 против и 6 въздържали се съветниците от община Родопи не приеха решение за провеждането на референдум за отделянето на Белащица и присъединяването й към община Пловдив. Дебатите в зала продължиха близо час.

Хората да бъдат оставени сами да решат дали Белащица да остане към община Родопи, насила хубост не става, отбеляза в началото Ангел Драганов от ГЕРБ. Кремена Цанкова от местната коалиция Обединени земеделци настоя да бъде запазена териториалната цялост на община и повдигна въпроса за границите между Брестник, Крумово и Ягодово. 

Нека да се произнесе прокуратурата за валидността на подписката , каза кметът на община Родопи Павел Михайлов.  Председателят на общинския съвет Георги Цанков предложи нарочна изнесена сесия за рефередума с участието на жителите на Белащица.  

При изказването си Пламен Кабаков заяви, че няма да покрепи отделянето , на което и да е населено място в община Родопи. А изказването на Павел Гимишев от Инициативния комитет за Белащицаза кариерите и референума доведе до словесен сблъсък с кмета.

Не гласуваме дали Белащица да се отдели или не, а даваме възможност и дата хората да си изкажат мнението, отбеляза преди да обяви резултатите от гласуването председателят на ОбС Родопи Георги Цанков. След това той каза, че предложението така или иначе не се приема и оттук-нататък думата има областният управител на Пловдив.
Аз съм в изчаквателна позиция, защото след като Общинския съвет  отхвърли искането на инициативния комитет за провеждането на референдум, а този инициативен комитет има право да посика от областния управител да насрочи референдум, коментира пред Радио Пловдив областният управител на Пловдив Ангел Стоев. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 09:29

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05