Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните финанси са най-горещият картоф и казус

Михаил Кръстев
Снимка: БГНЕС

Икономическият анализатор Михаил Кръстев коментира в програма "Точно днес" икономическите и политическите процеси и как липсата на бюджет ще се отрази на социалните плащания и ситуацията в страната.

Според него с предложението на служебния кабинет за удължаване на удължения бюджет за 2022-ра година не може да се каже, че се дава глътка въздух на финансите на страната след 10 юни, защото:

"Глътка въздух не би могъл да има човек един човек, който се дави по средата на окен. В тази позиция ни поставиха политиците през последните години, тъй като няма абсолютна никаква визия за развитието на публичните финанси, няма визия както от основните политически партии,  няма визия, донякъде разбиремо и от страна на служебната власт, тъй като тя не е натоварена по презумция със съставяне на дългорсрочна финансова политика", обясни Кръстев.

По думите му в крайна сметка предложения от МФ бюджет с толкова висок дефицит и с никаква кардинална промяна по отношение на разходната част в бюджета, която е проблематичната и която на практика означава, че искаме да харчим много повече, отколкото изкарваме, отколкото разполагаме няка как да бъде приет от политическите сили

"Така предложненият бюджет беше ясно  че няма как да бъде приет от политическите сили. Съответно политическата криза не предразполага за изготвяне на индивидуален бюджет от едно редовно правителство поне не до сроковете, които са необходими. В крайна сметка се оказваме в ситуация,  в която трябва да продължим една финансова рамка, изготвена през лятото 2022 при абсолютно различна икономическа и финансова обстановка, при съвсем различни параметри, които трябва да опрерира държавата  И това което се случва е това - глътка въздух преди оканчателното удавяне", посочи анализаторът.

Той смята, че на този етап няма риск да не могат да се извършват социалните плащания, пенсии и заплати в бюджетния сектор. Според него предложението за удължаване на бюджета ще бъде прието, а  дори и да се стигне до ситуацията това да не случи:

"Винаги може да има чрез преразпределяне на други пера в бюджета, да се осигурят необходимите средства за тези плащания. Тоест риск за плащанията  няма и на този етап, а няма и по принцип, тъй като това е наистина момента, в който червената линия не може да бъде  прекосена - нито от политиците, нито от изпълнителната власт.  Те не могат да спрат плащанията към тези социални групи и съответно към държавния сектор. Това обаче не означава, че няма проблем. Напротив проблъмът е огромен", смята Кръстев. 

Според него без реални мерки, без  финансова рамка, без капиталова програма, без инвестиции от страна на държавата в един момент може да се окажем затруднени.

Икономическият анализатор смята, че при преполовяване на годината и все още незапочнала процедура за изготвяне на нов бюджет, е безмислено да се прави финансова рамка за 2023 година, защото е изгубено времето и голяма част от финансовите параметри в 2023 са се случили. 

В края на юли няма какво да се бюджетира и планира за оставащите месеци. Той смята, че по-скоро трябва да се мисли сериозно за финансовата рамка за 2024 година.

Кръстев допълни, че при създалата се ситуация, дали ще бъде съставено правителство няма чак такова голямо значение, ако това правителство няма визия за вкарване на ред на държавните финанси, които безспроно вече се превъращат в най-горещия картоф и в най-важния казус за решваане в българската политика.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.



По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25