Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Здравей, Армения“ за шести път в Пловдив

| обновено на 31.05.23 в 13:16

Арменската самодейност в България ще бъде представена от участници от Пловдив, София, Русе, Варна и Бургас, както и от Австрия, Кипър и Гърция. На 4-ти юни, от 11 часа, на сцената пред община Пловдив, на площад „Стефан Стамболов“, започва големият концерт. 

В 10.30 часа, от площад "Римски стадион" тръгва шествието, в което всички участници заедно ще стигнат до голямата сцена пред Общината. Танцьори, вокални изпълнители, фотографи, малки и големи ще покажат танцови и певчески  умения, фотоси, автентична арменска музика, колоритни национални носии, изключителен заряд и арменска топлота.

Началото на фестивала ще бъде дадено с флашмоб, в събота на 3-ти юни, от 18.30 часа, на площад „Римски стадион“, в които ще вземат участие представители на всички танцови състави. 

По традиция, вечерта продължава с приятелска вечеря, подготвена от главния организатор на фестивала, фондация „Аракс“. Близо 400 човека ще изпълнят двора на арменския храм „Сурп Кеворк“, в Стария град.

„Фестивалът лавинообразно расте. Първата година, едва, успяхме да направим програма от около два часа. В момента, едва, успяваме да се съберем в четири часа. Така, че пловдивчани да се заредят с много търпение, настроение и желание. Те ще гледат дълга програма, с наистина много колоритни състави. Голяма гордост за нас е, че тази година успяхме да организираме нещата така, че танцов състав от Виена и танцов състав от Кипър да бъдат наши гости. Иначе, всички състави от България ще бъдат представени. Гордеем се, че ние ставаме пламъчето, което разгаря огъня в много от градовете, съставите да стават все по-големи, да се разделят на различни възрастови групи. Щастлива съм също така да кажа, че тази година за първа година имаме едно много сериозно попълнение от млади хора, много ентусиазирани, които да ни помагат, най-вече с идеи. Това, което на нас по-големите ни е куцало, да представят по впечатляващ начин фестивала и програмата му. Вече имаме хора, които да го направят. Водещи на фестивала и тази година ще бъдат Мери Саркисян и Сероп Йозгатлян. Ние сме на принципа това, което се е доказало, че работи добре, значи работи добре и не се сменя нещо, което работи добре“, разказва Мариам Гарабедян, председател на фондация „Аракс“.

Част от организацията на фестивала и участници в него са Аида Йозгатлян от танцов състав „Ереван“, Пловдив и Мариза Елекчиян от танцов състав „Йеразанк“ към AGBU – Пловдив, гости в предаването „Вход свободен“, заедно с Мариам Гарабедян.

В организацията на събитието, активно участват младежите и децата от арменската скаутска организация „Хоменътмен“, в Пловдив. 

Фестивалът „Здравей Армения“ е част от Културния календар на града и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

„Ще се радваме да направим съпричастни гостите и жителите на града, с арменското творчество, култура и изкуство“, споделиха организаторите от фондация „Аракс“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25