Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да има кабинет вече е личен интерес на двете формации

ГЕРБ вече са склонни да отстъпят Асен Василев да е финансов министър

Светлин Тачев
Снимка: Личен архив

Първите две политически сили са постигнали съгласие за персоналния състав на кабинета с премиери на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел. През първите 9 месеца начело ще е Денков, а Мария Габриел ще е вицепремиер и външен министър.

По следите на преговорите за това как върви конструирането на кабинета на ротация между ПП-ДБ и ГЕРБ- СДС. Разговор по темата с политолога Светлин Тачев. Той смята, че като цяло правителство не е държавно необходимо, а по-скоро вече е лично необходимо за двете политически коалиции. 

"Това е така, защото до скандалите от преди двете седмици насам, имаше нужда от кабинет с втория мандат, то след всичко, което се случи вече правителство е много необходимо от гледна точка на личното оцеляване", уточни социологът от "Галъп Интернешънал". По думите му двете коалиции бяха притиснати по няколко линии, което още повече възможност те да създадат кабинет. 

"Ако няма кабинет ще има електорален отлив от ПП-ДБ", прогнозира Тачев. Според него поисканият имунитет на Борисов от Иван Гешев също притиска ГЕРБ-СДС да направят кабинет. 

По повод на скандала в НС между ПП-ДБ и "Възраждане": Това не е нещо ново за българската политическа сцена, това са грозни картини, които не им е мястото в НС.  Действията на "Възраждане" са чисто пиарски, защото политическата криза им дава проценти.

Още от категорията

Президентът дойде в Пловдив на конференция за редките болести

XIV–та Национална конференция, посветена на редките болести и на лекарствата сираци, стартира в Пловдив. Организатор на форума, който се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването, е Институтът по редки болести. Специален гост е държавният глава Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на изявени учени в областта на..

обновено на 29.09.23 в 16:25

Какво е "Живот в зелена среда" и възможен ли е у нас?

Над 30 места в България ще се включат тази година в Европейската нощ на учените - SEARCH 2023.  Инициативата започва днес и ще продължи в събота. Популярна наука ще има в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол, дори в родопската теснолинейка..

публикувано на 29.09.23 в 15:14

Нерегламентираният внос подбива цената на гроздето у нас

Лозарите и производителите на вино очакват помощ от държавата за популяризиране на българското вино и грозде на световните пазари, заяви в предаването "Ден след ден" Марин Калнев, член на Националното сдружение на българските лозари. Той посочи, че държавата трябва да спре нерегламентирания внос на грозде от съседни държави.  "Или ако има..

публикувано на 28.09.23 в 16:16
Николай Василев

Социална политика не трябва да се прави чрез данъчните ставки

„Винаги съм бил за единна ставка по ДДС, която сега е 20%, и да се търсят възможности за нейното общо намаляване на 18 или 19%, което е възможно, вместо постоянно да си играем с отделните сектори с диференцирани ставки“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Николай Василев, бивш вицепремиер на България. Той..

публикувано на 28.09.23 в 10:19

Правителството трябваше да реши за ракетите С-300

"Механизмът за поддържане на ракетните комплекси С-300 бе свъзан с участието на руски фирми, което на практика вече е невъзможно". По думите на военния експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов това е валидно и за други оръжейни системи в страната и трябва да се мисли как да бъде намален риска от използването им. Днес Народното..

публикувано на 27.09.23 в 16:49