Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авария остави на сухо част от центъра на Пловдив и Стария град

Водопровод, захранващ Стария град в т.н високонапорна зона, тази сутрин  аварира и остави без вода част от архитектурния резерват и от центъра на Пловдив. В участъка пред заведението под бившия хотел „България“ старият етернитов водопровод все още не е сменен, за разлика от останалата част на водопровода, и затова авариите там не са изключени, обясни главният инженер на ВиК Пловдив инж. Антон Гълъбов.

По думите му, в засегнатия участък подмяната на стария водопровод с нов предстои, но  все още има неуточнени детайли с Община Пловдив. Инж Гълъбов бе категоричен, че аварията бързо ще бъде отстранена и водоподаването ще бъде възстановено.

„Абонатите на ВиК без вода в момента не са много, защото в центъра те се захранват от водопровод в ниската зона, с изключение на участъка около бившия хотел “България“. Без вода обаче остава по-високата част от Стария град“, подчерта инж. Гълъбов.

Той нарече „фундаментален“ въпроса за необходимостта от подмяна на старите водопроводи, които съществуват  повече от 60 години, като настоя за целта да бъде изготвена национална програма.

Само в Пловдив старите етернитови водопроводи са над 55% , като водопроводната мрежа в града обхваща около 3 000 км. За цялостна подмяна на водопроводите в Пловдив са необходими повече от 1,5 млрд лева, осигуряването на които не е  по силите на нито една община. За целта е необходима политическа воля на най-високо ниво, бе категоричен  главният инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

публикувано на 24.04.24 в 17:09

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54