Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дедево и Марково празнуват Свети Дух

| обновено на 05.06.23 в 11:22

Днес е празникът на Свети Дух, който дава живот на всички твари, чрез когото ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и различни добродетели.

За Дедeво големият християнски празник Свети Дух, известен тук като Духовден, е по-специален. Десетки миряни ще се съберат в параклис „Свети Дух”, за да отбележат своя храмов празник. Отец Димитър щеотслужи света литургия с водосвет.

В село Марково отново ще има народни борби.  Специален гост и член на съдиите ще бъде олимпийската шампионкаСтанка Златева.


По публикацията работи: Стоян Терзиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три дни празник на киселото мляко в Момчиловци

Седми международен фестивал на киселото мляко се открива следобед в центъра на родопското село Момчиловци.  За тридневния празник пристига китайска делегация. Инфлуенсъри от азиатската държава ще излъчват на живо фестивалната програма. Събитието се организира  съвместно с китайски партньори от компания за производство на млечни продукти с марка..

обновено на 30.08.24 в 08:42

Валежи и гръмотевици на юг и на изток, в Пловдив 29°

Жълт код за опасно време е обявен в 11 области в страната за днешния петък, съобщават от Националния институт за метеорология и хидрология.  Предупреждението е в сила за обласите Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.  Днес атмосферата над страната ще остане неустойчива. Развитието..

публикувано на 30.08.24 в 08:41

Връщат в ареста насилника на Дебора

Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд в града, който пусна под домашен арест обвиняемия по делото "Дебора" Георги Георгиев.  С днешното си решение окръжните магистрати върнаха в ареста Георгиев, който е с по- лека мярка за неотклонение от 30-ти юли.   Определението е окончателно.

публикувано на 29.08.24 в 17:11

В Пазарджик не закриват училища, но растат маломерните паралелки

С 44 маломерни и слети паралелки в 39 училища започва новата 2024/2025 учебна година в община Пазарджик. Това реши на днешното си заседание Общинският съвет, който одобри тяхното сформиране и им отпусна финансиране от над 128 хиляди лева от общинската хазна. При обсъждането на предложението някои съветници изразиха притеснение за качеството на..

публикувано на 29.08.24 в 17:05

Отнеха книжката на 19-годишншия дрифтър от Асеновград

Прокуратурата в Асеновград привлече като обвиняем по бързо производство 19 годишния младеж, дрифтил преди ден с БМВ.  Припомняме, че той се удари в крайпътно дърво след като изгуби управлението на автомобила и така създаде опасност на пътя за други шофьори.  С постановление на наблюдаващия прокурор временно е отнета книжката на младия шофьор...

публикувано на 29.08.24 в 16:53