Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват разкопките на некропола в Неделино

Аархеологическо проучване на открития средновековен некропол в Неделино започна днес.

Некрополът бе открит в началото на годината, след като изкопни дейности стигат до четири средновековни гроба – три на възрастни и един на дете. При първоначалния оглед археолозите датираха некропола около 11-12 век. Става дума за християнски некропол, според археолог Николай Бояджиев.

Археолозите предполагат, че при разкопки може да се открият още погребения.

Пред Радио Пловдив директорката на Историческия музей в Смолян Валентина Василева съобщи, че  археолозите са действали много експедитивно, за да се стигне до започналото днес спасително археологическо проучване. 

Ще го правят тирмата археолози на смолянския музей Николай БояджиевДяман Дамянов и Маргарита Люнчева.

Екипът ще разкрие четирите засечени гроба напълно.
Ще се извърши и геодезическо заснемане, за да се определят границите на некропола. Голямо е любопитството на всички да разберем какъв е мащабът на това отритие и колко голям е този средновековен некропол в Неделино, подчерта Василева.

Там няма други археологически проучвания, които да насочват археолозите сега, заяви Валентина Василева. Тя изрази съжаление, че специалистите не разполагат с данни дали на това място през същинското Средновековие е имало селище и от какъв тип е било то.

Местността  „Барица“, където са открити четирите гроба, се намира на около 3 км западно от Неделино, на десния бряг на приток на Неделинска река, обясни още директорката на Историческия музей в Смолян. 

Смолянският музей ще работи по още два проекта това лято, съобщи още Валентина Василева.

Единият е проучването на Девинска крепост. Тя е проучвана в далечната 1985 година. След като е било прекратено, тази година проучването се подновява.
Другият проект е проучване на крепостта "Света Неделя" край село Старцево в община Златоград. 

Интервюто на Емил Костов с Валентина Василева е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Столипиново" пак пламнаха боклуци

Пожар от запалени отпадъци  избухна  пловдивския кв. „Столипиново“.  По първоначални данни огънят е тръгнал от поредното нерегламентирано сметища на ул. Крайна“, в близост до постройки, съобщиха от противопожарната служба.  Четири пожарни автомобила и един със специализирана автомеханична стълба са на мястото. Няма данни за пострадали и засега не..

публикувано на 14.08.24 в 14:31

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

публикувано на 14.08.24 в 13:42

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около въвеждането..

публикувано на 14.08.24 в 13:38

Започна ремонта на читалището в Ръжево Конаре

Ремонтът, който е за 250 000 лева, предвижда смяна на покрива на читалище "Просвета". Той трябва да завърши  до края на ноември тази година.  Проектът е с печелен от община Калояново и е по програма   "Красива България". 

публикувано на 14.08.24 в 13:34

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 12:38