Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хладната пролет може да понижи качеството на розовото масло

По-хладната пролет може да удължи периода на цъфтеж на розата и прибирането на цветовете й, но може и да доведе до по-ниско качество на маслото. Това обясни Надежда Шопова, асистент в секция „Климат“ в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН, по повод отражението на климатичните промени върху земеделието.

Тя подчерта, че въпреки студения април все още не може да се говори за тенденция за захлаждане на пролетта. Обясни още и, че климатичните промени са свързани и с болестите по растенията.

 „Очаква се да има по-голяма агресивност както на плевелите, така и на болестите и неприятелите, тъй като те са по-устойчиви. При по-топли зими болестите при розите могат да бъдат по-устойчиви. Заради климатичните промени ще се наложи по-усилена растителна защита“, каза Шопова.

За да се адаптира земеделието към климатичните промени трябва добре работеща система за напояване, нови по-адаптивни сортове с акцент върху сухоустойчивост, отбеляза Шопова.


БНР подкасти:

Още от категорията

Към този момент най - вероятният балотаж е Димитров - Атанасов

Пълна еклектика сред кадндидатите за кмет на Пловдив в началото на предизборния маратон, а и по време на кампанията ще има още изненади, прогонозира няколко часа преди края на срока за регистрация на кандидатите журналистът Спас Кузов. Според него е рано е за прогнози, но правят впечатление заявките на ГЕРБ с Костадин Димитров, местната..

публикувано на 26.09.23 в 15:49

Ремонтите в Пловдив върнаха летния график на 15 линии

15 от общо 29 автобусни линии на градския транспорт в Пловдив ще се движат по лятно разписание,  съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Причина са продължаващите строително-монтажни работи по бул. „Александър Стамболийски”, бул. „Дунав”, бул. „Васил Априлов”, ул. „Брезовско шосе”, ул. „Даме Груев”, бул...

публикувано на 26.09.23 в 10:02

Дойде времето на личностите, а не на партийните идеи

Независимият в момента общински съветник Слави Георгиев ще се бори за пореден мандат, но с листата на ГЕРБ. В интервю за Радио Пловдив той обясни, че е бил поканен в лично качество, като гражданска квота, от кандидата за кмет Костадин Димитров.  Според Георгиев Димитров е доказан администратор с голям опит, с бързи решения на проблемите на хората и..

публикувано на 25.09.23 в 15:50

Безплатни прегледи за туберкулоза в Пловдив

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се проведат в отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив по време на седмицата на отворените врати" е от 25 до 29 септември.  “ Прегледите са важни, защото освен туберкулоза се открива и Латентна туберкулозна инфекция. При нея при наличието на съвременните..

публикувано на 25.09.23 в 07:14

Думата Независимост доста пари

"Темата за 22 септември 1908 г. е много сложна, защото това е един добре подбран дипломатически ход, с който България заяви категорично, че иска да се върне на картата на  цивилизованите държави и да бъде самостоятелна във взимането на своите решения", каза Адриан Петров -  режисьор и главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци..

публикувано на 22.09.23 в 10:54