Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гешев потъва и се държи налудно, а ВСС минимизира щетите

Висшият съдебен съвет реши, че е допустимо искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То бе направено от четирима членове на прокурорската колегия на съвета с аргумента, че със свои изказвания Гешев уронва авторитета на съдебната власт. С Марин Божков от програма „Достъп до правосъдие“ говорим за това докъде може да стигне реформата в съдебната система след обявените от партиите в неформалната управляваща коалиция намерения за промени.

Марин Божков обобщи три проблема на съдебната ни система.

Първият е нерефармираната, военизирана прокуратура, създадена по съветски модел, в която висшестоящият прокурор може да изземе от по- нискитите нива и дори еднолично да го реши. Единствената воля, която прокурорът може да прояви е да угажда на на своя началник.

Вторият недостатък са политическите квоти във ВСС. Той е така доминиран от тях, че на практика членовете му гласуват не по собствената си магистратска воля, а по волята на политическите сили, които са ги излъчили.

Като следствие от първите два е третият недостатък  - в кариерното израстване предимство се дава не на компетентните и смелите, а на онези, които угаждат на началниците си.

Това доведе до логичен завършък с последните клоунски изяви на прокурора Иван Гешев, която показва, че той не може да изпълнява този пост, както и че не може да заема каквото е и да е обществена длъжност, посочи Божков. Според него  ситуацията е - корабът потъва, капитанът слуша гласове и се държи налудно.

По думите му поведението на ВСС показва, че те се опитват да минимизират щетите.

А всичко това може да се промени само с дълбока реформа на съдебната система, да се премахнат квотите в ВСС и да се даде възможност за кариерно израстване на кадърните магистрати. Парламентът няма роля в избора на членове  на ВСС, нито има място за квоти на съдии и прокурори. Реформата може да се осъществи само през промяна в Конституцията и създаване на нов модел на съдебната власт, до което има дълъг и мъчителен път.

Всичко, което се случва у нас изглежда се лучва под външен натиск, каза още Марин Божков. С такова правосъдие България не може да влезе в Шенген и  западните ни партняорири недвусмислено ни го напомнят. Но има и сили на изток от нас, които искат да продължи беззаконението и да се насажда хаос.

Според Марин Божков ролята на коалицията за конституционни промени няма да е  лесна, но тези хора не бива да изпадат в положените да побеждават беззаконието с беззаконие. 

Цялото интервю е в прикачения звоков файл.Още от категорията

Нерегламентираният внос подбива цената на гроздето у нас

Лозарите и производителите на вино очакват помощ от държавата за популяризиране на българското вино и грозде на световните пазари, заяви в предаването "Ден след ден" Марин Калнев, член на Националното сдружение на българските лозари. Той посочи, че държавата трябва да спре нерегламентирания внос на грозде от съседни държави.  "Или ако има..

публикувано на 28.09.23 в 16:16
Николай Василев

Социална политика не трябва да се прави чрез данъчните ставки

„Винаги съм бил за единна ставка по ДДС, която сега е 20%, и да се търсят възможности за нейното общо намаляване на 18 или 19%, което е възможно, вместо постоянно да си играем с отделните сектори с диференцирани ставки“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Николай Василев, бивш вицепремиер на България. Той..

публикувано на 28.09.23 в 10:19

Правителството трябваше да реши за ракетите С-300

"Механизмът за поддържане на ракетните комплекси С-300 бе свъзан с участието на руски фирми, което на практика вече е невъзможно". По думите на военния експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов това е валидно и за други оръжейни системи в страната и трябва да се мисли как да бъде намален риска от използването им. Днес Народното..

публикувано на 27.09.23 в 16:49

Видеа помагат на глухите да опознаят културните паметници

Проектът "Мост на толерантността" представя значими културни паметници в България чрез видео-жестов превод за глухи хора. Целта му е пълната интеграция на тежкочуващите в обществото. Той е реализиран от председателя на фондация "Развитие и интеграция" Силвана Павлова и жестовия преводач Росица Караджова - първият глух лектор у нас.    На..

публикувано на 27.09.23 в 11:21
Даниел Парушев

Студенти настояват за ремонт на общежитие в Пловдив

Представители на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) ще се срещнат с кмета на Пловдив Здравко Димитров и председателя на Общинския съвет Александър Държиков. На срещата те ще търсят необходимите решения за предоставяне на сградата на студентското общежитие "Димитър Благоев", което се намира в Пловдив, на бул. "България" 121 и..

публикувано на 27.09.23 в 10:25