Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания предупреждава деца и родители за опасностите в интернет

Тройно увеличение на киберпрестъпленията  отчитат докладите на големите правоохранителни агенции, вкл. Европол, съобщи в Пловдив бившият началник на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев.  

През последните три години на пандемията киберпрестъпленията са се увеличили над 300 процента. Животът ни преминаваше в интернет, работихме от вкъщи, порчъвахме дрехи и храни онлай и започнахме да ползваме онлайн банкиране. Всичко това насочи престъпниците към, онлайн пространството и тази статистика е напълно обяснима, отбеляза Колев, който ръководи социалната кампания „Пази детето в интернет“. 

Кампанията е организирана от голяма застрахователна компания в партньорство с община Пловдив, Регионалното управление на образованието (РУО)и  Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“. Провежда се за втора поредна година, а лятното турне в Пловдив област включва срещи с деца и родители в осем общини от областта.

Важно е правилното използване на интернет, а Пловдив има добър опит в това с въвеждането на облачните платформи за обучение, отбеляза началникът на кабинета на кмета Мирослав Беляшки.

До две години в гимназиите в региона могат да се разкрият нови специалности, свързани с киберсигурност, а директорите на училища още сега могат да получат консултации за това, отбеляза началникът на РУО Пловдив Антоанета Пакова.

„Пази детето в интернет“ започва от 21 юни в Асеновград, и приключва в Стамболисйки на 13 юли тази година. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама възрастни в болница след катастрофи в Сопот и Дъбене

Два тежки пътни инцидента със сериозно пострадали възрастни хора са станали в Сопот и карловското село Дъбене тази сутрин. Около 9 ч. на главната улица в центъра на Сопот е била блъсната на пешеходна пътека 87-годишна жена от миниван Фолксваген, управляван от 82-годишен шофьор от столицата. Жената е в тежко състояние, с множество травми и е откарарана..

публикувано на 12.08.24 в 11:00

Протест в "Южен" заради спрян ВиК ремонт, фирмата обеща да го поднови още днес

Жители на пловдивския район „Южен" излязоха тази сутрин на протест срещу забавяне на ВиК ремонт, който е част от големия проект в Пловдив за изграждането на Южен обходен колектор по бул. "Александър Стамболийски".  Изпълнението на проекта започна преди две години и оттогава в района улиците се затварят поетапно, на участъци, за да се подменят..

публикувано на 12.08.24 в 10:15

Горещо в цялата страна, в Пловдив 37°

Новата седмица започва със слънчево време, а максималните температурите ще са с няколко градуса по-високи от последните дни и ще са между 34° и 39°. Жълт код за високи температури днес издаде Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи з а цялата страна . Днес времето ще е слънчево. Ще духа слаб, в източните райони -..

публикувано на 12.08.24 в 08:41

Протест пред парламента срещу политизацията на МВР

Полицаи от цялата страна се събират на протест в София. Пред сградата на Народното събрание те ще изразят недоволството си от: „безпрецедентен опит за употреба на министерството на вътрешните работи.“  Служителите на реда са категорични, че "МВР не е и няма да бъде маша в политическите битки".  Очаква се на площада да се съберат не само служители..

обновено на 12.08.24 в 08:29

Военно занятие по алпийска подготовка в центъра на Смолян

101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски ще проведе отворено занятие по алпийска подготовка. Военнослужещите ще разиграят занятието от 9 часа пред Родопския драматичен театър в Смолян.  Ще бъдат демонстрирани алпийски техники за спускане по алпийски „тролей”. Ще бъде показано алпийско оборудване и на въоръжение: АК, ПК, пистолет „SIG..

обновено на 12.08.24 в 08:28