Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиция в културата е задължителна

| обновено на 07.06.23 в 10:19
Петър Влайков
Снимка: Радио Пловдив

Синдикални организации се готвят да спрат културните събития в страната за една седмица през месец октомври, ако не бъде увеличен бюджетът за сектор „Култура“. Ще бъдат блокирани театрални и музикални спектакли и концерти. Очаква се да бъдат затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. 

Спирането на събитията е заради изготвения от служебното правителство бюджет, който предвижда от Министерството на културата да бъдат "отнети" 37 милиона лева.

В бюджета за 2024 г. организациите настояват за сектор „Култура“ да бъде предвиден един процент от брутния вътрешен продукт. Сега секторът получава 0,5 на сто от БВП.

Пред Радио Пловдив директорът на Пловдивския куклен театър Петър Влайков съобщи, че инициативата е на Съюза на артистите в България, подкрепени от синдикатите и всички актьорски гилдии и организации. 

Като представител на Асоциацията на работодателите Влайков посочи, че се борят за достойно заплащане на служителите.

Тези 37 милиона лева, които са отрязани от бюджета на Министерството на културата, са неусвоени капиталови средства от миналата година. Настояваме те да бъдат върнати в бюджета на ведомството, но в друго перо - перо "Издръжка". Така ще послужат за увеличаване на субсидията на сценичните културни институти и ще могат да стигнат до месечните възнаграждения на работещите в сектор "Култура".

Влайков подчерта, че в последините години постоянно говорим за спасяване на културата и необходимостта тя да бъде реанимирана, а всъщност там има системно недофинансиране.

Инвестиция в културата не е необходима, тя е задължителна, категоричен е директорът на Пловдивския куклен театър. 

По думите му, тази инвестиция не носи някаква краткосрочна възвръщаемост или печалба. Тя носи една друга добавена стойност, която не се вижда с просто око. Това инвестиция в едно по - нравствено общество с по - високи морални стойности. 

В изграждане на един морален компас на обществото. Във формиране на представата за добро и лошо при децата. 

В изграждане на национално самосъздание. 

Истинската инвестиция е в хората, които са най - големият капитал. Всичко останало наистина в един момент ще се монетизира, защото тези хора ще донесат успехи на държавата. Културата е един от малкото сектори, който връща пари в бюджета, посочи Петър Влайков. 

Действията ни са насочени най - вече към политиците. Настояваме те да обърнат внимание на културата, уточни той.  

"Служебният министър на културата Найден Тодоров беше един светъл лъч", коментира Петър Влайков. 

"Г-н Кръстев е прекрасен мениджър и много добре познава системата", заяви Влайков по повод изибарнето на директора на Пловдивския драматичен театър Кръстьо Крастев за министър на културата в Кабинета "Денков". 

Интервюто на Живка Танчева с Петър Влайков е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25