Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тепетата намаляват силата на земетръса с няколко степени

България може да очаква нови земетресения

Проф. Бойко Рангелов
Снимка: Мария Петрова

24 часа след земетресението с магнитуд от 4.8 по Рихтер до Пловдив - говорим с геофизика проф. Бойко Рангелов. От него търсим отговори на въпросите, които възникват след първоначалната паника и отслабването на поредица от трусове. 

Възможно ли е да получаваме превантивна информация за земните трусове, след като вчера смартфоните ни информираха какво се случва на момента, и има ли надеждна система за ранно предупреждение от земетресения? 

Проф. Рангелов каза: "Земетресението до Пловдив е нормално, нищо необичайно за тази зона, в този район има над 20 земетресения от 1995 г. до днес, с магнитуд над 3,5."

По повод на съобщенията на телефоните: Това предизвика интерес, защото не се е случвало до днес. Тези системи за ранно предупреждение се задействат в момента, в който става труса. По тази тема работим в последните 10 години с колеги, това е една от последните моди в геофизиката, свързана със сеизмологията. Важното е да се знае, че тази система се задейства в момента на труса, когато стават вторичните вълни, които са по-силни и вибрират, между тях и първичните, има няколко секунди. Точно в тези секунди люлеенето се усилва. Известия от вчера са на системата от Гугъл и се разпращат само на телефони с Андроид. Тя се базира от първите сеизмографи, които са ситуирани да епицентъра на труса.

Ние работим по нова система, която ще е за времето на вълните и разстоянието, което изминават със съответната скорост. Другата система на Гражданска защита е по-сложна, и тя се занимава със земетресения, свлачища, наводнения и други бедствия, тя скоро ще бъде пусната.

Прогнозиране на земетресенията: Природата познава изключения. Подобен трус предхождаше с два дни трусовете в Турция. При нас подобни геодинамични условия не съществуват. Рано или късно България също ще бъде разтърсена от земетресения.

Пловдив и тепетета при земетресения: Правихме изследване за силата на земетръсите. Тепетата намаляват ефекта от сеизмичните вибрации, приблизително 1-2 степени по Европейската макросеизмична скала, докато ниските участъци до река Марица - усилват това влияние с толкова. Сградите на тепетата са два пъти по-устойчиви от тези до Марица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00