Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

33 рисунки за 88 години от рождението на Георги Божилов

На 13 юни, денят, в който се навършват 88 години от рождението на Георги Божилов - Слона, галерия „Червеното пони“ представя 33 непоказвани досега негови рисунки и акварели.

Изложбата е и своеобразна препратка към неговата първа самостоятелна изложба от 33 акварела, организирана в същата галерия от Начо Културата през декември 1967 г.

Галеристката на „Червеното пони“ Рени Шишкова разказа за Радио Пловдив, че картините са собственост на Мия Божилова, дъщерята на Георги Божилов. Намерени са в шкаф в жилището на майка ѝ след нейната кончина.

Сред цветните акварели и пастел има и няколко работи с туш. Някои са ескизи към картини, други са градски пейзажи, има и по-абстрактни по думите на Рени Шишкова. Освен че ще ни върнат назад във времето, ще можем и да отнесем със себе си част от света на Слона, тъй като творбите ще се продават. Изложбата може да се види до 13 юли.


По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25

Класическа музика с Опера Пловдив пред Братската могила

За първи път на открита сцена пред Братската могила Опера Пловдив ще бъде изпълнен камерен концерт, озаглавен „Малка нощна музика“. Концертът е на Държавна опера – Пловдив, а поканата е на район „Западен“. Ще звучат любими класически произведения на Моцарт, Вивалди, Хендел, Щраус, Пучини, Бах, Чайковски и др. Под диригентството на..

публикувано на 12.09.24 в 07:10

Журналистът Георги Найденов издаде книга за Пловдив

Да издигне своя глас за Пловдив реши и дългогодишният журналист и публицист Георги Найденов .  По думите на самия автор книгата събира капчица от историята на този древен град, надживял не една и две империи. Специална глава в „Пловдив – онагледена история на народи и епохи“ Георги Найденов отделя на един от кметовете на града..

публикувано на 11.09.24 в 16:27

Втора премиера на пловдивския театър на "Сцена на кръстопът"

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" продължава с още една премиера на пловдивския драматичен театър. Камерна зала „Стефан Данаилов“ събира на едно място 5 актьори, за да ни потопи в една история за власт и дворцови интриги, любов и страст, себичност и саможертва.  „Елизабет или кралицата..

публикувано на 11.09.24 в 07:37

Пловдив е "Сцена на кръстопът" за 28-и път

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив под мотото „Театъра: Огледалото“. По традициция, трупата на Драматичен театър Пловдив открива с премиера, но този път в съвместна продукция с трупата на Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес, Република..

публикувано на 10.09.24 в 07:55