Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се превръща в център за подкрепа на украинските бежанци

В България вече се регистрира нова вълна на бежанци от Украйна, това съобщи Наталия Елис в Пловдив, където се проведе междуведомствена среща с участието на представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България и неправителствени организации. Новата вълна е предизвикана от ситуацията в Херсон и околностите му, а също и с военните действия в други градове на страната.

Увеличаване на потока от деца и майки към страната изисква и нови действия от нашата страна. Елис беше категорична, че Пловдив става център за старт и подкрепа на всички бежанци, които бягат от войната.

Заместник-кметът Стефан Стоянов подчерта, че в Пловдив и областта има 10 000 украинци, като голяма част от тях вече се реализират на пазара на труда и са поели своята издръжка. Той е категоричен, че моделът на интеграция на бежанците тук е много добре развит.

„Това се дължи именно на многото партньорства, които имаме. Тук много бързо се включиха стотици компании, които предложиха работа на бежанците. И вече по-голямата част от бежанците, които са в региона, работят и водят достоен живот. Наели са квартири, плащат си наемите, данъците“, каза Стоянов.

Малко над 400 деца вече са в образователни институции, детски градини и училища. Очаква се това лято да се решат въпросите със студентите от Украйна и обучението им в българските университети.

Съветникът по координацията между агенциите на Върховния комисариат за бежанците към ООН Хайонг Ким заяви, че България е част от регионалния план за отговор на ситуацията в Украйна.

„Затова сме тук, за да подкрепим усилията на България, която се справя досега с тази ситуация, която се предизвика напоследък. Много е важно да се координират действията на хората по места. Затова ние отчитаме дейността, която се върши с общините, конкретно и с Пловдивската, за да може да има координация с отделните участници“, каза Ким. 


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:

Още от категорията

Кметът на Хисаря заложи на туризма в мандатната си програма

Ускореното развитие на Хисаря е основна цел в Мандатната програма на кмета Ива Вълчева. Сред краткосрочните цели са реконструкцията на улици и водопроводни мрежи и интелигентно управление на уличното осветление в населените места. Ще бъде проектирано и помощно игрище към градския стадион „Крепост“, както и ремонт и подвижно покритие на Летния..

публикувано на 29.02.24 в 17:47

Ускоряват работата по проекта за нова част на Околовръстно шосе

Максимално сме ангажирани и е ускорена подготовката на проекта за изграждане на Околовръстния път на Пловдив, това заяви на среща между институциите, имащи отношение към реализирането на проекта, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов.  В съвещанието в Агенция „Пътна инфраструктура“, участваха председателят..

публикувано на 29.02.24 в 16:58

Пловдивските съветници препотвърдиха решението да си увеличат заплатите

С пълно единодушие от 50 гласа и без дебат общинските съветници прегласуваха върнатото от областния управител Илия Зюмбилев решение за увеличение на заплатите им до 3080 лева.  В началото на гласуването председателят на Общинския съве Атанас Узунов припомни, че по закон местният парламент има три възможности - да отмени, измени или приеме..

обновено на 29.02.24 в 16:11

Любозар Фратев получи отличието „Почетен гражданин на Пловдив”

Председателят на Общински съвет Атанас Узунов връчи отличието „ Почетен гражданин на град Пловдив“ на инж. Любозар Фратев на днешното заседание.  Общинският съвет удостои Фратев с почетното отличие за изключителния му принос в областта на обществения и културен живот на Пловдив и грижа за неговите граждани. Като част от церемонията на инж. Фратев..

публикувано на 29.02.24 в 14:46

След 3 години ремонт Планетариумът в Смолян отвори отново

Обновеният след ремонт и доставка на модерно оборудване планетариум в Смолян днес отново отвори врати. С водосвет, отслужен от отец Запрян Шиков, и тържествена церемония бе открита астрономическата институция в града. Над 4 млн. лв. са вложени в обновяването на Планетариума, извършено по проект с европейско финансиране.  Смолянският планетариум е едно..

публикувано на 29.02.24 в 14:33