Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свалянето на главния прокурор не е съдебна реформа

Планираното изслушване на главния прокурор Иван Гешев в Правната комисия на парламента се отлага. Това съобщи в интервю за предаването "Точно днес" председателят на комисията Стою Стоев, който е и пловдивски депутат. 

"Късно снощи стана ясно, че обвинител № 1 няма да бъде изслушан днес, защото още не се е прибрал от служебни ангажименти в чужбина. Не мога да кажа кога ще бъде насрочена следващата дата за изслушването му, защото така и не успяхме да се свържем с телефона, даден за връзка с неговата администрация - даваше "грешен номер"", обясни депутатът.

По думите му, не е ясно дали изслушването ще бъде на закрити врата. "Досега може би 5 пъти главният прокурор е бил изслушван в комисии на парламента и винаги е заявявал, че няма право да изнася информация по конкретни досъдебни производства. Ако иска да говори сега, това е в разрез с досегашната му практика", коментира Стоев. 

По повод създаването на временната комисия за исканите имунитети на 3-ма народни представители, председателят на Правната комисия обясни, че така е практиката. "Щом депутат откаже сам да си даде имунитета, се създава комисия по темата. Тази ще бъде със срок на работа 18 юли", посочи Стою Стоев.

Той бе категоричен, че свалянето на Иван Гешев от поста главен прокурор не означава съдебна реформа.

"Тази реформа не е свързана с фигурата на главния прокурор, а това е крачка в правилната посока. Тя обаче не означава намаляване на политическото влияние върху съдебната система", добави Стоев.

Той обясни, че в силно фрагментиран парламент е нормално да се търси конституционно мнозинство сред всички партии, включително ДПС.

"Техният проект за промяна на Конституцията мисля, че е морално остарял. Запознат съм с него още преди повече от година. Сега чувам за надграждането му, но още не сме го видели. Те искат да се махне фигурата на главния прокурор и да има 2 органа във ВСС. Това обаче не премахва политическата зависимост на събедната власт, към която се стремим", каза Стою Стоев.

Цялото интервю на Яница Марова със Стою Стоев, председател на Правната комисия в НС, е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21

175 причини за трагедиите на пътя и в закона, и в манталитета

Със 175 километра в час е шофирал загиналият на бул. Руски в Пловдив  21-годишен Кристиан Екмекчиян. При тежката катастрофа загуби живота си и 20- годишната Теодора Николова, пътувала на предната седалка. Направените и експертизи сочат, че в кръвта на Кристиян не са открити следи от алкохол, наркотици или други упойващи вещества. След съобщението на..

публикувано на 30.05.24 в 12:16