Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народът и Църквата спасиха българските евреи

Спасените и спасителите - 80 години от спасяването на българските евреи

В Талмуда е казано "На място, където няма хора, стреми се да бъдеш човек". Разказваме личната история на доц. д-р Бенямин Леон Анави от Пловдив, и говорим за тази памет, която описва как българите, живeли през 1943 година показаха какво е да си човек.

„Моята истина е, че българският народ е толерантен народ, че сред него има лица и личности, които могат да бъдат пример за хуманизъм, и че благодарение на тези хора, които с онование  наричаме спасители и се прекланяме пред тях, е била разбунена съвестта на българската нация и правителството не е успяло да довърши своя план.“

Тази година се навършват 80 години от спасяването на българските евреи и депортацията на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот в нацистките лагери на смъртта.  

Д-р Анави разказва: „Загинали са 11 343 македонски евреи, оцелели са 20 души и това е най-цялостната реализация на решенията на конференцията на Ванзее за пълно уреждане на еврейския въпрос.“

В нощта на 9 срещу 10 март 1943 г., когато Митрополит Кирил научава за арестуваните пловдивски евреи и подготвяната депортация, се отправя към двора на училището, в което са събрани евреите. Постовият отказва да го пусне, поради което митрополитът прескача оградата. Към изплашените евреи той се обръща с думите „Няма да позволя никой от вас да напусне Пловдив! Където отивате вие, там отивам и аз!“. Д-р Анави казва, че евреите и днес благодарят на спасителите, от Пловдив, „на онези светли личности, които са рискували своето социално положение и благосъстояние в защита на евреите.“

Той разказа, че семейството на неговата майка Ивет Анави са били италиански поданици, и са живели в Ливорно, след което идват в България. Вуйчото на майка му, живеят до тях, на улица "Атим I" № 7, и всеки момент очакват, че нещо ще се случи и то ще е много страшно. На 10 март полицията идва да вдигне еврейските фамилии до училището. Тогава Ивет Анави, на 21 години, излиза от къщата и отива до дома на Обрейко Обрейков, изключително влиятелна личност, изцяло добронамерен към съдбата на евреите. 

Той звъни на митрополит Кирил и свиква свои приближени, за да изпратят запитване и протест до правителството в София. Това е един от лъчовете, по които тръгва усилието за спасение. В Пловдив и дребни търговци, обикновени хора, например бащата на моя учител, проф. Христо Миленков, Кольо Миленков е бил изселник от Гръцка Тракия, беден човек, шивач, тогава той пише телеграма до Цар Борис Трети: „Ваше величиество, не цапайте ръцете си с евреите, сега когато върнахте Южна Добруджа!“

Българският народ и Църквата спасяват евреите - не държавата и правителството, заключава д-р Анави и продължава по дебрите на лична му кауза да издирва история, която да предаде на неговия син Леон, с когото особено се гордее.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33