Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за правна помощ за жертви на домашно насилие откриват в Пловдив

7
Снимка: Радио Пловдив, Емил Костов

Случаите на домашно насилие в страната се увеличават в последните няколко години. Това посочи Зорница Шуманова от МВР на среща в община Пловдив, посветена на създаването на регионални центрове за правна защита и консултация. През 2021 година тези случаи са 3244, през 2022-3654, а само до месец май на тази година са 1690 . 

Наталия Илиева, председател  на Националното бюро за правна помощ, посочи, че след подписването на меморандум между институциите, ангажирани с борбата срещу насилието, резултатът е по-бърза координация и реални преки действия. „В Стара Загора успяхме за 24 часа да постигнем заповед за незабавна защита“, даде пример Наталия Илиева. 

В страната има 17 регионални центрове, в които жертви на домашно насилие могат да получат от адвокати безплатна правна помощ. Предстои такъв център да се разкрие и в Пловдив.

От своя страна заместник-министърът на правосъдето Емил Дечев, който също участва в срещата, приветства инициативата, която по думите му, дава реален достъп до правосъдие на хора, които са социално слаби.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Пазарджик масово глобяват "шумни" коли и мотори

Полицията в  Пазарджик започна масови проверки, съчетани със санкции спрямо собствениците на особено „шумни“ коли, които надхвърлят допустимите за това норми.  Оказва се, че проблемът е доста сериозен и акцията стартира след множество оплаквания от граждани, изтъкват от областната дирекция на МВР.  Неудобството за хората е допълнително изострено..

публикувано на 02.08.24 в 13:25

Откриха нова спортна площадка в асеновградско училище

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев откри новоизградена спортна площадка в двора на ОУ „Ангел Кънчев“. Тя е реализирана по проект, спечелен пред МОН по Програма за изграждане на нови и основен ремонт на съществуващи спортни площадки. Съоръжението съдържа комбинирани спортни игрища за баскетбол, волейбол, народна топка и писта за бягане...

публикувано на 02.08.24 в 12:14

Кризисният щаб в Пловдив призова мерките на РЗИ да се спазват и утре

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика Кризисния щаб във връзка с пожара на сметището край Цалапица, което се запали снощи. Гасенето продължава и тази сутрин с тежка техника, която зарива с пръст тлеещото огнище, разположено на повече от 10 декара площ. От сутринта Пловдив е обгазен, като нивото на фини прахови частици..

обновено на 02.08.24 в 11:45

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Ако "властта в Пловдив е абдикирала", виновните ще си понесат последствията

Народният представител от ПП- ДБ, Стою Стоев, който е избран от Пловдив, обяви в питане до примиера Главчев в НС, че местната власт в Пловдив е абдикирала, РИОСВ и Регионалната здравна инспекция не отговарят, а от Общината нищо не знаят. коментарът му е по повод задимяването на Пловдив заради пожара на депото в Цалапица. "Отговорът на 112 беше, че..

публикувано на 02.08.24 в 11:43