Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процесите във ВСС се случват под недопустим политически натиск

Според Цвета Рангелова промяна на Конституцията от това НС няма да има

Смяната на главния прокурор и процесите във ВСС се случиха под недопустим политически натиск, каза депутатът от "Възраждане" и член на правната комисия на НС Цвета Рангелова. 

Тя отбеляза, че изборът на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността Главен прокурор е бил най- очакван,  въпреки че са се обсъждали и по- нормални хипотези, по - отдалечени от бившия главен прокурор. 

"Като се има пред вид, че той започна пръв атаките срещу Гешев, този избор не е случаен", каза Рангелова.

Тя отбеляза, че процесите по изчистване на съдебната система ще отнемат много време, защото в нея са влезнали много "калиники" в последните години.

Цвета Рангелова е категорична, че този ВСС не трябва да избира следващия главен прокурор, защото вече е с изтекъл мандат, а и "както се вижда той не прави добри избори". 

Депутътът отбеляза, че партия "Вързраждане"  досега не е търсена за консултации по конституционната реформа. ПП- ДБ предпочете да привлече ДПС, въпреки че Възраждане е трета политическа сила и това буди недоумение.

Цвета Рангелова отрече с излизането си от зала тяхната парламентарна група да е помогнала за избора на Делян Пеевски за член на Комисията за промяна на Конситутцията. Той , казва тя, беше избор от новото мнозинство и с помощта на БСП, които са вдигнали кворума в заседанието.

"Никой от останалите не може да ни използа,за да оправдава неуспехи или да обяснява успехите си", настоя Рангелова.

Тя заяви, че с обикновено НС не може да се реши да има или да няма въобще Главен прокурор. В това НС, това което може да се случи е да се ограничат правомощията на главния прокурор, но за тази промяна трябва да има мнозинство от 180 гласа.  Затова е чудно, че на се поканени за разговор. 

"Най- вероятно в интрига да ни забъркат, без да ни канят и да кажат, че Възраждане не е подкрепила предложението".

Партията няма да подкрепи ветото на президента срещу изваждането на следствието от прокуратурата, което беше прието по тяхно предложение.

Цвета Рангелова прогнозира, че промени в Конституцията няма има. 

Такива промени се правят, кагото има съществена нужда от  преуреждане на обществени отношения, каквато в момента няма. На второ място необходимо е огромно мнозинство, каквото няма и каквото няма да може да се осигури, съдейки по поведението на управляващите.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв мгвч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24