Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неглижирането на съдебния скандал от Радев е опасно

"Иван Гешев вчера заяви, че ще се бори с политически средства за решаване на политически проблеми, което всички тълкуваме като заявка за политическа кариера. Неговото изказване беше в един архаично  национал-популистки стил, но  истината е, че той никога не е излизал от политическото поле от избирането му за главен прокурор, а и преди това, като ръководител на Специализираната прокуратура и заместник на Сотир Цацаров". Това заяви политическият анализатор от БИПИ Теодор Славев.

По думите му, заслужава внимание въпросът какво е наложило  изненадващото отприщване на бързите действия на ВСС, които са неприемливи  както за голяма част от магистратското съсловие, освен за членовете на прокурорската колегия, но и за хората. "У обществото остава усещането, че тези хора обслужват тези, които са на власт или че те имат други  по-дълбочинни проблеми".

Като резюме на случващото се, Славев  подчерта, че Иван Гешев е станал неприемлив за част от управляващата коалиция, която чрез опита той да бъде сменен,  си измива ръцете.

 "Ефектът обаче е съмнителен. Това, което представителите на властите излъчват като морални ориентири, в частност съдебната власт, е отвратително.То деморализира всички останали по веригата надолу  в и без това разделеното българско общество. 

В момента виждаме как във върховете на съдебната власт едни хора правят всичко възможно, за да докажат, че са лоялни на тези, които управляват публичния ресурс, или обратното - да  водят някаква битка, когато им е неудобно, когато са излезли от стоманените обръчи на корупцията. И  какво става тогава с един гражданин, който има реален проблем и трябва да търси правна защита?! Големият проблем е, че справедливост няма и че Закона се употребява в полза на тези, които са на власт и които управляват публичния ресурс".

Дори и в африканските държави, когато има подобни скандали, хората излизат на улицата, подчерта Славев. Това не се случва у нас, защото хората се измориха от политическата криза, а  социологическите изследвания сочат, че поредицата от избори е притиснала  хората да искат каквото и да е управление, за да си починат от изборите.

Ако президентът Радев заявява, "че има и други проблеми, освен оставката на Сарафов", и  неглижира скандала в съдебната власт, това ще бъде много опасно. "Този скандал  извади наяве това, което се говори от години и което хората усещат със социалните си сетива - изключително бруталната зависимост на съдебната власт. Неглижирането на този проблем от страна на Радев, не му прави чест", заяви Славев.

Той определи опитите да се правят политически проекти с шоу с един човек, като несполучливи.

 "За да се прави партия, да се гради организация, трябват много хора, трябва идеология и финансиране. Интересно е какво ще е партийното политическо финансиране на един евентуален  проект на Иван Гешев, който се позиционира в национал-популисткото пространство.  Като най-голям субект в това пространство "Възраждане"  гледа на Изток, докато  Иван Гешев  ще е  по-скоро някакъв експериментален евроатлантически патриот".

Интервю - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29