Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомци на евреи разказват за прекратената депортация

Спасените и спасителите - 80 години от спасяването на българските евреи

Датата 10 март 1943 година е специална в българската история, тъй като тя бележи спасяването на около 50 000 български евреи от насилственото им отвеждане в нацистките лагери на смъртта. 80 години по-късно евреите и еврейските общности по света благодарят за стореното от Българската православна църква, българската интелигенция и усилията на  българския народ, които успяват да спасят от сигурна смърт свои съграждани. А днес разказите на очевидците от събитията преди 80 години разчувстват и ни карат да се замислим – за миналото и за бъдещето. Един от очевидците на събитията от 1943-та година е председателят на най-голямата организация на преселниците от България в Израел Ино Ицхак, който тогава е бил дете, но и до днес пази спомените в сърцето си.

„Има няколко картини, които не мога да забравя никога. Една от тях е, когато получихме покани да дойдем на гарата, и всеки един от семейството да направи по един куфар. Родителите ни говориха така, че децата да не разберем какво става. Казаха ни, че отиваме на екскурзия. Майка ми нареждаше куфарите и плачеше. Тогава не разбирахме, не знаехме къде отиваме. Но наистина не бяха леки тези дни – ходихме със значки, а от 21 часа беше забранено да излизаме на улицата. Оставиха къщи, работа, дюкяни, фабрики, ама е факт, че останахме живи“, каза Ино Ицхак. 

Доктор Хаим Пардо става свидетел на събитията в ноща на 9-ти срещу 10-ти март 1943 година в Пловдив, когато евреите са събрани в училището.

„Десети март 1943 година. В два часа посред нощ полицията нахлува вкъщи. За нула време трябва да си съберем багажа и да ни заведат в Еврейското училище. В 2.30 часа ние вече бяхме в двора на училището. Към 5.30 часа улицата зад оградата на училището беше препълнена от съседи, приятели и близки от българската общност. Приятелка на майка ми, леля Данка Димитрова, каза на майка ми „Моля те, дай ми това дете, защото ще ви правят на сапун“. Значи леля Данка е знаела, доста хора са знаели какво ни очава. Била е някаква голяма трагедия. Към 7 часа пристига пловдивският митрополит Кирил, успява да успокои еврейската общност. За голяма наша радост към 10.30 часа дойде заповедта да си отиваме. И още веднъж искам да изкажа нашата благодарност на всички, които участваха в тази работа“, каза доктор Пардо.

Лалка Обрейкова, внучката на Обрейко Обрейков, който по онова време е председател на Търговко-промишлената камара разказа, че той научава от Димитър Пешев затова, което предстои. И веднага започва организация за подписването на прокламацията против депортирането на българските евреи.

Обрейков търси митрополит Кирил и започва стройна организация за спасяването на евреите.

„Списък прави дядо ми Обрейко Обрейков. И се започва уведомяване на всички хора за организиране на събрание в сградата на Търговско-индустриалната камара. Под това възвание се полагат подписите и се изпраща  по пощата за Народното събрание в София. На следващата сутрин е пристигнала полиция и викат дядо ми в Общината, за да даде обяснение и да се откаже от подписа си, но той категорично отказва. В тази настъпила суматоха се обажда и Петър Касъиванов и казва, че Димитър Пешев се е справил доста добре и е успял също да събере в НС подписка от 43-ма народни представители“, припомни Лалка Обрейкова.

Днес наследниците на спасените български евреи са благодарни за тази акция на хуманност, човеколюбие и солидарност на българския народ.

„Това е един хуманен акт на хора, които действително са се чувствали свободни. Свободата дава възможност на хората да взимат правилни решения“, казаха наследници на спасените пловдивски евреи.

Писателят, дипломат и политик от близкото минало Леа Коен обаче има друга гледна точка.

„Еврейските общности познават тази история. По-възрастните хора също познават тази история. Това е много важно за младите, които учат историята на своята родина, трябва да познават тази история във всички детайли. България не е девствена държава. България не е държава, лишена от вини, както няма такива държави в Европа“, каза Коен и подчерта, че навсякъде по света честните хора, са се мъчили да спасят евреите.

Председателят на организацията на евреите в България професор доктор Александър Оскар заяви, че българскате еврейска общност и евреите по света благодарят за всичко, което е направено преди 80 години от Българската православна църква и от българския народ, за да не се допусне депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта.

„Помним отговорността, която носим - за света, в който живеем. И знаем, че ние не трябва да допускаме грешките на историята да се повтарят“, каза председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ професор доктор Александър Оскар.

 Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата                                              




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19

ИТН ще внесе разума в 50-я парламент

"В листите за предстоящите избори са колеги, с които сме работили от началото ни като създаване на политическа формация ИТН, като отдавна сме се очистили от хора, които искаха да използват платформата ни за други цели. Абсолютно обединени сме като отбор и устремени към много добрите резултати, които ще постигнем със сигурност в Пловдив на 9 юни." Това..

публикувано на 07.05.24 в 10:02

Следобед ще бъдат обявени водачите на листите на ПП-ДБ

Преговорите в коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) приключиха успешно и днес в 15.00 ч. ще регистрираме листата си в РИК. Това съобщи в предаването „Точно днес“ доскорошният депутат Йордан Иванов, който е кандидат за нов мандат от Пловдивска област. Бившият областен управител отказа повече подробности за..

обновено на 07.05.24 в 09:56
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04