Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът прати прокуратурата на поправителен по делото "Ралев"

Ральо Ралев с адвокатите си Сузана Алекова и Христо Ботев

Окръжният съд върна на прокуратурата делото срещу бившия кмет на район "Северен" Ральо Ралев и двамата му съучастници, с които е обвинен за получаване на подкуп. Магистратите се мотивират с допуснати неясноти, които трябва да бъдат отстранени. Те са свързани с това какви са били ролите на обвиняемите в схемата и с уточнението дали рушветът е искан за одобряване на идеен проект или за разрешение на строеж.

В началото на разпоредителното заседание Ралев поиска делото да бъде отложено, защото на делото не присъства един от тримата му адвокати - Илиян Василев, който бил нередовно призован. Съдът обаче прецени, че присъствието на другите двама негови защитници Сузана Алекова и Христо Ботев е достатъчно. 

Припомням, че  Ралев получи обвинение за търговия с влияние четири години след като беше арестуван 

То е за това, че от края на декември 2018 в продължение на шест месеца, до май следващата година, в съучастие със свои служители, е "разигравал" бизнесмен, който искал да строи кооперация в района. В крайна сметка  кметът поискал и взел подкуп от 60 000 лева, за да упражни влияние върху главният архитект на района въпросния проект да бъде одобрен. 

С обвинения са и  тогавашната началничка на отдел в кметството Даниела Вълова, която уточнила размера на искания подкуп и бизнесменът Иван Делевски, който е посредничил за получаването му. 

Аферата се разплете след сигнал на изнудвания бизнесмен Здравко Ангелов, който го препрати и до тогавашния премиер Бойко Борисов. Последва зрелищен арест на Ралев пред фитнеса, а на посредника -  на бензиностанция в момента на получаване на парите, опаковани в черна торба.

Ралев бе освободен от ареста срещу гаранция от 150 000 лева, а в хода на разследването срещу него станаха известни детайли за неподозирано висок стандарт на живот – част от които е огромен мезонет с градина на последния етаж на кооперация, до който го води частен асансьор. 

Първоначално разследването се водеше от Специализираната прокуратура, която внесе обвинителния акт срещу бившия кмет през 2020 година в Специализирания наказателен съд. След закриването им делото се гледа от Окръжния съд. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Художествената гимназия в Смолян с изложба в Парламента

Изложба на ученици от 9 до 12 клас от Професионалната гимназия по приложни изкуства-Смолян ще бъде открита днес в Мраморното фоайе на Народното събрание. Изложбата, е  озаглавена "Родопа - люлка на таланти" и представя 28 живописни творби.  Целта на изложбата е да представи на широката публика творческите постижения на учениците и да подчертае значението..

публикувано на 24.07.24 в 07:06

Гореща сряда със следобедни дъждове, на места с градушка

И в сряда времето ще бъде топло, със слънчева сутрин и следобедни превалявания.  По обед и следобед от северозапад ще започне да се образува купеста и купесто-дъждовна облачност. Предимно над северозападната половина от страната ще има краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки. Максималните температури ще са..

публикувано на 24.07.24 в 06:56

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49