Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евреите са изпращани в трудови лагери само заради произхода си

Спасените и спасителите - 80 години от спасяването на българските евреи


Носителят на Нобелова награда за литература Елиас Канети, роден в Русе,  е казал „Да се разберат евреите е по-трудно от всеки друг народ“. Защото знанието не означава спасение, но знанието за фактите изисква разбиране, за да не се превърнат те в мъртвина или във вакуум, който притегля към нищото. А когато историята идва насреща,  фактите от историята говорят на единствения език - на живота.

Председателят на организацията на евреите „Шалом“ – Пловдив инж. Светлозар Калев  си спомня как в началото на  90-те години представител на Фондацията на Стивън Спилбърг дошъл, за да запише спомените на хората, преживели годините на Холокоста. Спомня си и  разказа на баща си за събитията от 1943 година ясно, но подчертава, че темата е болезнена за семейството му. „Всички спомени са почти еднакви, защото мъката е една и съща и страданията са големи. Сега, когато се връщаме във времето с огромната благодарност към българския народ, към Православната църква и към обществото, да не забравяме, че е имало мъки и са загинали и хора от Македония, Беломорска Тракия, Вардарска Македония, Пирот и това е било в пределите на България, участвали са и хора от България“.

Родът на бащата на инж. Калев - Виталий е от Карнобат. Но след 1920-га година семейството му се премества в Пловдив в еврейския квартал, където той остава до края на живота си. Първия спомен, който бащата на Светлозар Калев му разказва, е за трудовите лагери.

„Баща ми започват да го викат в трудовите лагери, които са за всички евреи от  18 до 55 години, независимо от това, какво образование имат, с какво се занимават. Изпращат ги на лагери за от три до шест месеца. Това става постоянно до 1944 г. Когато са го извикали на лагер близо до Сандански, той е бил на 21 години. Условията са били лоши, с норми, с тежък физически труд. Тези лагери са били из цялата страна, имало е край София, няколко са били те в Северна България, но винаги са свързани с много тежък физически труд – чукане на камъни, проправяне на пътища“.

Аргументи  за изпращането в лагера не са необходими. Единствената причина да попаднеш там е еврейският произход. По думите на инж. Калев, това е дискриминационен акт, който предизвиква много проблеми в семейството. Защото докато мъжете работят в лагерите без заплащане, семействата остават сами без препитание. Така се е случило и с бащата на инж. Калев, който, докато е в лагера в Сандански през 1943 г., дочува, че на 10 март пред училището в Пловдив  започва акцията за събирането на евреите и той  бяга от лагера. До София се придвижва без дрехи и без пари, след това успява да стигне до Пловдив и в Дондуковата градина се вижда с баба си. Тя обаче го успокоява и той се връща обратно в лагера. Бягството му е установено и той е подложен на военен съд.

Спасението на българските евреи в Пловдив има и друго име - казва инж. Светлозар Калев: човещина.  „Има и много други истории, всеки ги таи в себе си. Общото е, че събитията на 10 март са един изключителен акт на справедливост и рядък случай в човешката история по онова време“.

Не само словото, но и  мълчанието  притежава стихийна сила, защото смазващата сила на неизговорените думи  вгражда  смисъл във времето, което не се отчита с хронометъра на годините, а със законите на хуманността. Затова около тази история изглежда, че мълчанието е повече.

„Моите връстници също споделят, че за тези събития много не се говори. Мъката е била голяма. Обяснявам си го с това, че  страхът от смъртта е много силно заложен в човека. Когато се почувстваш свободен и не си уплашен, тогава животът ти става много по-лесен. Какво от това, че житейските несгоди продължават? Ти си жив, имаш шанс да живееш, докато другите го нямат. Това е може би една от причините да не се връщат назад, а да гледат напред. Те са преживели този философски катарзис и може би сигурно са били прави...“

По думите на инж. Калев, историята винаги се преиначава от  онези, които могат да я преиначат и владеят средствата за масова информация и други средства.

„Самото честване нан 80-годишнината станахме свидетели на дела от т.н. „интелектуалци“, които не признават, че е имало трудови лагери и казват, че те били направени, за да спасят евреите. Това е една много измислена история. Всичко е било гототво за депортацията. А българският народ направи една от най-големите победи в 20-ти век!“

А какво е вярата - свещените книги, Талмудът, който  властва и внушава самобитен идеал за морална и интелектуална добродетел, формирал у еврейския народ единен модел на мисловност. Инж. Калев е убеден, че човек трябва да бъде добър, че не трябва да се откъсваме от старите религиозни ценности, защото и християнството, и юдаизма, и ислямът дават възможност на човека да разбере как живее, да бъде добър и да върви напред.  „Затова сме на тази земя сигурно – да спазваме всички човешки хуманни закони и да се грижим за себе си и за семейството. Евреите винаги предават историите за доброто на своите наследници. И винаги се стремят децата им да имат високо образование, за да не могат да бъдат манипулирани, а да вървят по своя път. Тогава, когато човек е образован, всякакви химери ще изчезнат и историите с прирвкус на ксенофобия и антисемитизъм ще бъдат приети с присмех.“

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.


По публикацията работи: Неда Велкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35