Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миризма на горящи боклуци и на тор обгази Пловдив

| обновено на 27.06.23 в 15:36

Горящи отпадъци в Шекер махала и запалена тор от конната база в Царацово обгазиха Пловдив тази нощ и сутринта. Десетки сигнали на граждани са получени в пожарната и РИОСВ. Екоинспекцията призова местната власт да изпълнява задълженията си по закон. Паолина Комсалова обобщи:

„Отново мирише на изгорели отпадъци в Кършияка. Случва се минимум за 3-ти път този месец. Да, миризмата е от ранни зори, много е силна, ние държим затворено, но се усеща и вътре.  В целия район Северен мирише, едва ли е от пръскането против комари Миришеше ужасно на запалено сметище ! Нахлу през отворените прозорци след 1 през нощта, идваше с вятъра от  запад, Господа общинари добре ли спахте?!“ – това са само част от коментарите на жителите на район "Северен", които от изпълтиха социалните мрежи.

Съобщения на пожарната и РИОСВ  потвърдиха, че задушливата миризма е дошла от горящи  боклуци в Шекер махала. Екоинспекцията съобщи, че получените сигнали за запалвания и в Шекера, и на улиците Сокол и Крайречна в Столипиново са десетки. По този повод е  изпратен официален сигнал до кмета кмета Здравко Димитров с настояване местната власт да засили контрола, разпореден й по закон.

От пожарната допълниха, че в 68 от 165 случая за един месеца са гасили именно отпадъци и то най-често в ромските махали -  17 пъти на Сокол и Крайречна и 15 пъти  Шекер махала. От там също са сезирали общината и полицията за проблема.

Пушекът от горящи боклуци в Кършияка тази нощ се комбинира и с миризма от конната база в Царацово, където вчера следобед горяха тор и слама, разпръснати на площ от близо декар. Управителят на спортната база е съобщил, че складираните отпадъци са се самозапалили. РИОСВ направиха проверка на място и ще наложат на собственика административно наказание. Глобата по него е до 4 000 лева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Създадена е организация за овладяване на пожара в района на Беклемено, съобщават от МВР. Днес на помощ идват пожарникари, които се завръщат от гасенето на пожарите в Гърция, както и 40 военнослужещи с техника на армията. Припомняме, че остава в сила частичното бедствено положение в Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Големият пожар в района..

обновено на 20.07.24 в 08:43

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 08:43

В Карлово почитат жертвите на "Страшното"

Навършват се 147 години от „Страшното” в Карлово. През 1877 г. карловци изживяват най-страшните шест месеца. Тогава турска войска и башибозук нахлуват в града и избиват 800 души - свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии.  Хиляди семейства оплакват своите погубени близки. Пред паметника на загиналите в двора на храм „Свети Николай“ в..

обновено на 20.07.24 в 08:42

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12