Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако срещу касов бон се плаща в заведенията, нека да е за всички

Според председателя на Сдружението на заведенията идеята е дискриминационна

Министерството на финансите с екстравагантна идея за борба със сивия сектор – ако клиент не получи касов бон за стоката или услугата, да не я плаща. И още - всички заплати - по банков път. Ще прорабати ли у нас подобна мярка и как я приемат от сектора - коментираме с председателя на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.

"За нас е меко казано странно да се появяват такива предложения, защото през последните години видяхме как в невъзможността си да се справят със задълженията си държавни служители се опитват да се спрягат с нашия бранш", заяви Коларов. 

Той даде пример с Гърция, където в няколко заведения не само, че не получил касов бон, а вместо меню получил тетрадка. "Ние и срещу тях да тичаме, не можем да ги стигнем в туризма. В България всичко се прави да се унищожи нашият бранш. Наистина сме в потрес от последните предложения, които са 100 % дискриминационни", категоричен е председателят на Сдружението на заведенията.

По думите му, ако се въвежда практиката срещу касов бон да се плаща стоката или услугата, тя трябва да важи за всички и навсякъде. Същото се отнасяло и за идеята заплатите да се превеждат изцяло по банков път. 

Той даде пример с по-малките населени места, където няма банкомати на всички банки, а таксите за банкови операции навсякъде са високи. "Няма статистика колко от нашите работници си получават заплатата по банков път, но със сигурност повечето предпочитат кеш". 

"С тези мерки и дискриминационни закони и наредби ли ще борим дефицита и събираемостта на ДДС?! Това не е сериозно и е подигравка отново с нас!", възмути се Емил Коларов. 

Председателят на Сдружението на заведенията в България допълни, че всички браншови организации са били против назначения министър, защото "тя няма яснота какво се случва в нашия бранш и няма смисъл да се срещаме с нея". 

По думите му, по морето няма очаквания ръст на туристи, прогнозиран по-рано, а чужденци отказват резервации. Обяснението, според него, е в некомпетентността на държавните органи да популяризират нашето Черноморие. 

"Води се една политика и по медиите колко е мръсно по нашето море, как се е замърсила водата, ама само в нашата държава. Води се политика срещу нашия туризъм от години", смята председателят на Сдружението на заведенията в България. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с Емил Коларов е в прикачения файл. 

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20