Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн-заявленията за прием след 7 клас са повече от хартиените

Над 6200 са учениците, които завършиха основно образование в Пловдив и областта

Значително намалява интересът към подаване на документи след 7 клас в центровете - гнезда в Пловдив. Родителите предпочитат да подредят желанията на децата по електронен път, споделиха директорите на центровете. Те смятат, че родители и ученици се застраховат и затова подават заявленията с подредените желания - при техните екипи.

До 11 часа,  деца бяха посетили Основно училище „Екзарх Антим Първи“ в Пловдив. Това е значително по-малко като подадени заявления, в сравнение с предишни години, каза директорът Катерина Василева. Тя уточни, че ще работят от днес до петък, както и за третия и четвъртия етап на кампанията след 7 клас.

В Средно училище „Цар Симеон Велики“ статистиката сочи, че броят на заявленията също не е голям, но се запазва интересът на част от семействата да идват и подават документи, след консултация с учителите. Още от 7,15 часа тази сутрин имаше желаещи да подават документи, въпреки че началото е обявено за 8.00 часа, казаха учителите.

Кандидат-гимназистите могат да подадат заявления за участие в първо класиране онлайн или на хартия в едно от определените училища центрове за приемане на документи. Седмокласниците имат право да кандидатстват в неограничен брой училища, едновременно в повече от една област. 

За Пловдивска област са определени 22 гнезда. В Пловдив училищата са пет: ОУ “Екзарх Антим І”, СУ “Цар Симеон Велики”, СУ “Св. Софроний Врачански”, район “Тракия”, СУ „Пейо Яворов”, СУ „Найден Геров“. Има по едно училище във всеки общински център на област Пловдив. За Асеновград - ОУ „Ангел Кънчев”, за Карлово - ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. 

Резултатите от първо класиране се очаква да бъдат обявени на 12. юли. Документи за участие в трети тур се подават на 26. и 27. юли.

От днес 7-класниците подават заявления за кандидатстване в гимназии



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С над 150 км/ч се е движил джипът ковчег на бул. "Руски"

Над 150 км в час е била скоростта, с която джипът на загиналия 22-годишен шофьор е влязъл в кръстовището на бул. "Руски" в Пловдив на фаталния 13 май. Изчисленията са на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“, съобщи БНТ. Според автомобилния състезател Костадин Щерев навлизането в тази отсечка е било даже с още..

публикувано на 14.05.24 в 09:24

Жълт код за валежи е обявен в областите Пазарджик и Смолян

Жълт код за обилни валежи е в сила за области в Югозападна и Южна България днес. Предупреждението е в сила и за областите Пазарджик и Смолян. Минималните т емператури ще бъдат предимно между 5° и 11°, а максималните - между 16° и 21°, в Пловдив - около 20°.   Облачността ще бъде значителна, около и след обяд над Западна България -..

публикувано на 14.05.24 в 06:47

Безплатни прегледи за рак на кожата в Пловдив и региона

Скрининг за рак на кожата провеждат дерматолози в редица градове на страната, като част от европейската кампания "Евромеланома".  Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите относно злокачествените новообразувания на кожата, възможностите за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно..

публикувано на 14.05.24 в 06:34

Представят изследване на големите хипермаркети в Южен централен регион

Сдружението за модерна търговия ще представи резултати от проучване за социално-икономическия принос на големите вериги хипермаркети в Южен централен регион.  Проучването е направено от експерти на Института за пазарна икономика. То ще бъде представено от Петър Ганев, старши изследовател в института, както и от Николай Вълканов, изпълнителен..

публикувано на 14.05.24 в 05:58

Екоорганизации настояват МОСВ да оповести доклада за чистотата на въздуха

Гражданското обединение “Дишай, България” и Екологично сдружение „За Земята“ подготвят национална петиция за прозрачност за състоянието и проблемите на официалната система за мониторинг на качеството на въздуха.  В Пловдив активисти на двете организации ще се срещнат и ще разговарят с граждани от 15.30 ч. на ул. „Княз Александър Батенберг“,..

публикувано на 14.05.24 в 05:49