Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Музикална магия 2023" завладява Летния театър в Пловдив

Турнето под диригентството на маестро Йордан Камджалов „Mузикална магия“ 2023 е с програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенска филхармония. На сцената в Летния театър ценителите на музиката ще чуят шедьоври от класиката и романтизма. 

В програмата са произведения от Щраус, Паганини, Бизе, Сарасате, Брамс, Григ, Чайковски и др. 

Световноизвстният наш диригент Йордан Камджалов ще представи музикални шедьоври в Пловдив, заедно с   Плевенска филхармония и гост-солист - виртуозният кларинетист Атанас Маринов.

Йордан Камджалов е диригент с впечатляващи изяви на три континента. Учи дирижиране при проф. Васил Казанджиев в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София и в Музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин, специализира в майсторски класове на диригенти от световна величина. Лауреат на редица международни конкурси, през 2011 г. Йордан Камджалов е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и главен диригент на Хайделберг, а от 2018 г. е Музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека. През 2014 г. НАСА и Международният астрономически съюз дават името на маестрото на астероид и обявиха, че "свързват света на музиката с очарованието на Вселената".

Кларинетистът  Атанас Маринов е възпитаник на НМУ "Любомир Пипков”, НМА "Панчо Владигеров", Музикалната консерватория в Лозана - Швейцария, в класа по кларинет на Фредерик Рапин, специализира в Цюрих в класа по кларинет на Фабио ди Казола. Участва в десетки майсторски класове на световни педагози. Атанас Маринов се изявява като солист в престижни фестивали и оркестри по света, лауреат е на международни конкурси. Подкрепен е от фондация „Йордан Камджалов”. 

Концертите от националното турне "Музикална магия" 2023 препълниха залите и летните сцени досега в Плевен, Добрич, Варна, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас. 

Програмата, както споделя маестрото, е с произведения, част от които за първи път звучат у нас. В същото време е подбрана да бъде приятна за всички и завладяваща за меломаните. А солистът, признат с невероятната си виртуозност по света и у нас, предизвиква публиката да желае още изпълнения дори след края на концертите. Програмата се води лично от маестро Камджалов, което създава още по-вдъхновяваща и съкровена връзка между публиката и артист-изпълнителите.

Говорим с известния наш диригент Йордан Камджалов в програма "Точно днес", може да чуете повече от звуковия файл по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба на скулптора Павел Койчев в зала "2019"

„Хоризонтално, отвесно, наклонено“ е названието на новата скулптурна провокация от големия български художник Павел Койчев в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. Авторът представя нови голямоформатни скулптури специално за това пространство. Творбите са абстрактни и цветни. Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. Завършил е Национална..

публикувано на 26.07.24 в 07:42

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58

Панайот Панайотов открива изложба в Пловдив

Самостоятелна изложба с 56 графики и живописни творби открива художникът и преподавател Панайот Панайотов в новата зала на Дружеството на пловдивските художници, която е на бул. “Цар Борис  III Обединител” 153. Изложбата ще бъде представена от брат му – художника Тодор Панайотов. Панайот Панайотов е завършил Националната художествена..

публикувано на 24.07.24 в 06:46

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13