Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът в Златоград се провали заради ниска активност

| обновено на 10.07.23 в 08:55
Автор:

На местния референдум в Златоград са гласували 18 процента от избирателите, съобщиха от Общинската избирателна комисия. 

Вотът не достигна необходимите 40 процента гласове, за да бъде валидно допитването. 

По-малко от една пета от гласоподавателите на община Златоград са застанали пред урните, за да дадат своя отговор дали подкрепят проекта за изграждане на нов пазар в центъра на града. 

Предстои ОИК да се произнесе в следващите дни за резултатите от референдума. 

В предаването "Точно днес" на Радио Пловдив кметът на община Златоград заяви, че "това не беше референдум, а пародия и политически фарс на един местен бизнесмен".

"За мен това беше скъпо социологическо проучване на един човек, което ще ни струва 45 000 лв. За да бъде легитимно допитването, трябваше да са гласували минимум 4081 избиратели, а се включиха едва 1846 или 18,09 %. Голяма част от гласувалите отидоха до урните под строй или ухажвани с юргани, масажи и пелети", заяви кметът.

Мирослав Янчев уточни, че решението за пазар ще бъде взето от следващия общински съвет. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09