Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излязоха оценките от изпитите за кандидатстване в МУ

Шест пълни шестици има на изпита по биология и девет по химия в Медицинския университет –Пловдив. Това съобщи заместник-ректорът проф. д-р Ани Белчева след като днес оценките са обявени на кандидат-студентите. 

Тази година за трите магистърски програми кандидатстват 1164 момичета и момчета. МУ ще приеме 350 студенти, от тях - 150 по медицина, 100 фармация и 100 дентална медицина. 

С оценка от 5.50 до 5,99 по биология са 102 кандидати, и по химия 124. Както всяка година има и определен процент слаби оценки, като през тази година те са по-малко, коментира проф. Белчева, и посочи, че по химия има 25% слаби оценки и 14% по биология. 

Кандидат-студенти с оценки, които им дават право на класиране - от много добър 5 до 5,49, са 147 кандидати по биология и 129 по химия. 

Едно момиче има две пълни шестици - по химия, и по биология, то ще запише "Медицина".

Първото класиране ще бъде обявено утре, 12 юли, след 16 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23

Свързани новини

Ожесточена битка на кандидат-студенти за влизане в МУ-Пловдив

Шест момичета кандидатстват за едно място по медицина в МУ-Пловдив. Това стана ясно след проведения кандидатстудентски изпит тест за трите магистърски програми - по „Медицина“, „Стоматология“ и „Фармация“. Пловдивският вуз е на първо място в рейтинговата система по „Медицина“. Конкуренцията е много голяма и при денталната медицина, като..

публикувано на 03.07.23 в 13:53