Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоргос Даларас: Възхищавам се на българските гласове

Най-прочутият гръцки изпълнител в света излиза на сцената на Античен театър в Пловдив на 2 септември

Провъзгласен е за най-успешния гръцки изпълнител в световен мащаб и го наричат „бащата на гръцки блус”. Пълнил е стадиони като „Уембли”, Олимпийския стадион в Атина и най-престижните зали по света.На 2 септември Йоргос Даларас идва за концерт в Античния театър в Пловдив.

Пял е с най-големите музиканти – като Стинг, Дулсе Понтеш, Брус Спрингстийн, Пако де Лусия, Ал ди Меола, Питър Гейбриъл.

„Тези музикални партньорства започнаха като една мечта, защото като малко дете, когато се занимавах с народна музика, нямаше възможност, нямаше път, за да стигна до тях, и всеки един от тях беше едно пожелание и цел много трудна за постигане.”, споделя музикантът в интервю за bTV. Но когато дава своите творби на тези музиканти, те веднага му отговарят.

„Тогава разбрах, че когато искаш нещо много, е възможно Вселената да съзаклятничи и да помогне то да се сбъдне”, споделя музикантът.

За него Пако де Лусия е легенда от детските му години и защото още от малък започва да свири на китара. Възхищава се на колаборациите му с Ал ди Меола. А по-късно „гръцкият Брус Спрингстийн” наеднократно дели сцената с тях. Даралас е прекрасен музикант, добър човек и добър приятел, обичам го, пък казва за него самият Пако де Лусия.

Със Стинг пък записват и изпълняват по световните сцени емблематичната „Mad About You /известна като Trelos gia Sena на гръцки/, съчетала уникалните гласове на двамата, лириката на любовната песен и източната чувственост на гърка. „Винаги съм се възхищавал на Стинг заради хубавия му глас и песните, които пише. Също и заради обществените му каузи за човека и за природата”, разказва Даларас за своя приятел.

С Дулсе Понтеш го свързва трайно партньорство, като придружава португалката във фадо и латино ритмите. Прочута е общата им версия на нейната страстна „O mare e tu”.

За първи път срещнах български музиканти, когато Горан Брегович доведе в Атина жени, които пеят български народни песни. Обаче аз, от малко дете следя различни неща в района и научих от много рано за Ангелогласните. Те са ангелски хор, който пее църковни песни и са невероятни. Както и жените, които пеят с много високи гласове - тези традиционни български песни, които не знаеш дали са песни, с които оплакват, песни за радост или песни на тъгата.”, разказва музикантът с възхита за срещата му с българската народна музика.

Концертът на Йоргос Даларас на 2 септември в Античен театър в Пловдив включва подбрани класики от огромния му богат репертоар. Гласът на Даларас ще бъде придружен от оркестър от духови инструменти, китари, гръцки бузуки и вокали. Билети се продават в системата на Eventim.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31