Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоргос Даларас: Възхищавам се на българските гласове

Най-прочутият гръцки изпълнител в света излиза на сцената на Античен театър в Пловдив на 2 септември

Провъзгласен е за най-успешния гръцки изпълнител в световен мащаб и го наричат „бащата на гръцки блус”. Пълнил е стадиони като „Уембли”, Олимпийския стадион в Атина и най-престижните зали по света.На 2 септември Йоргос Даларас идва за концерт в Античния театър в Пловдив.

Пял е с най-големите музиканти – като Стинг, Дулсе Понтеш, Брус Спрингстийн, Пако де Лусия, Ал ди Меола, Питър Гейбриъл.

„Тези музикални партньорства започнаха като една мечта, защото като малко дете, когато се занимавах с народна музика, нямаше възможност, нямаше път, за да стигна до тях, и всеки един от тях беше едно пожелание и цел много трудна за постигане.”, споделя музикантът в интервю за bTV. Но когато дава своите творби на тези музиканти, те веднага му отговарят.

„Тогава разбрах, че когато искаш нещо много, е възможно Вселената да съзаклятничи и да помогне то да се сбъдне”, споделя музикантът.

За него Пако де Лусия е легенда от детските му години и защото още от малък започва да свири на китара. Възхищава се на колаборациите му с Ал ди Меола. А по-късно „гръцкият Брус Спрингстийн” наеднократно дели сцената с тях. Даралас е прекрасен музикант, добър човек и добър приятел, обичам го, пък казва за него самият Пако де Лусия.

Със Стинг пък записват и изпълняват по световните сцени емблематичната „Mad About You /известна като Trelos gia Sena на гръцки/, съчетала уникалните гласове на двамата, лириката на любовната песен и източната чувственост на гърка. „Винаги съм се възхищавал на Стинг заради хубавия му глас и песните, които пише. Също и заради обществените му каузи за човека и за природата”, разказва Даларас за своя приятел.

С Дулсе Понтеш го свързва трайно партньорство, като придружава португалката във фадо и латино ритмите. Прочута е общата им версия на нейната страстна „O mare e tu”.

За първи път срещнах български музиканти, когато Горан Брегович доведе в Атина жени, които пеят български народни песни. Обаче аз, от малко дете следя различни неща в района и научих от много рано за Ангелогласните. Те са ангелски хор, който пее църковни песни и са невероятни. Както и жените, които пеят с много високи гласове - тези традиционни български песни, които не знаеш дали са песни, с които оплакват, песни за радост или песни на тъгата.”, разказва музикантът с възхита за срещата му с българската народна музика.

Концертът на Йоргос Даларас на 2 септември в Античен театър в Пловдив включва подбрани класики от огромния му богат репертоар. Гласът на Даларас ще бъде придружен от оркестър от духови инструменти, китари, гръцки бузуки и вокали. Билети се продават в системата на Eventim.


Галерия

Още от категорията

В "Срещите" разговор за Светите писания и вечнността

Защо се чуват гласове, че днес са потребни нови пътища към едно променено човечество, които християнската религия трябва да осмисли, осмисляйки самата себе си?  Отец Радослав Паскалев с размисли за вечността на писанията на Светите отци.

обновено на 02.03.24 в 10:16

Апарт с премиера на "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“ 3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 02.03.24 в 08:31

Изложба разказва историята на паметника на Шипка

Показват фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в Регионалния исторически музей в Пловдив.  Тя е посветена е на 85-годишнината от откриването и освещаването на монумента на връх Св. Никола.  Историята на строежа е разказана в 22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция. Табла изобразяват приноса..

обновено на 01.03.24 в 11:23

Регламентът на наградата "Христо Г. Данов" да не се променя

Регламентът на наградата Христо Г. Данов не трябва да се променя, категоричен е писателят Недялко Славов, който е и носител на приза. Добави още, че единствено паритетът на Пловдив в журито трябва да бъде възстановен. Според него предложените от министерството на културата промени отнемат част от авторитета на наградата и я разводняват...

публикувано на 01.03.24 в 11:13

АПАРТ представят "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 01.03.24 в 10:42