Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недопустимо е държавата да неглижира работещите

„В проектобюджета за 2023 г. е заложен 3% дефицит на БВП за страната, а ръстът на заложените приходи за 2023 г. спрямо година по-рано е от над 7% или 4,5 милиарда лева и повече. Предвидените средства за персонал и заплати са с непроменени стойности спрямо предходния вариант на служебното правителство.

Това, което става факт към настоящия момент е, че за пореден път този дефицит от 3% вероятно се правят опити да бъде постигнат за сметка на работниците и служителите, които няма да получат дори компенсация на инфлацията. А тя през септември 2022 г. достигна своя връх от близо 18%." Това заяви областният координатор на КНСБ - Пловдив Боян Бойкински преди началото от третия протестен ден пред НС.

Той подчерта, че това, което предвижда настоящият проектобюджет, е действително увеличение на част от възнагражденията на персонала, а именно в сектор образование, увеличение на възнагражденията на работещите в болничната помощ с 15%. В сектор детско училищно здравеопазване в Пловдив, претенциите на КНСБ са за 15% увеличение на трудовите възнаграждения, и увеличение на възнагражденията на администрацията с 10%.

 "За съжаление, обаче много от работниците останаха без никакво увеличение и това е причината за поредния ден на протести пред НС. Няма как например, работещите в сферата на земеделието и горите да бъдат доволни. Те получават сега брутни трудови възнаграждения между 1100 и 1200 лв или около 800-900 лв. нетно. Това е абсурдно ниско ниво“.

По думите на Бойкински, техните искания са за 20% увеличение, що се отнася до работещите в Селскостопанската академия, което ще струва едва 5 млн лв. А исканията на работещите в Изпълнителна агенция по горите са за 17% увеличение, което ще струва едва  4,4 млн лв.

В протестите участват и пловдивски представители на Института по тютюна и тютюневите изделия, на Института в град Садово, на ИЗК „Марица“, които са уникални за страната структури, но са неоценени. Участват и пловдивски представители на НОИ, НАП, Синдикат „Огненборец“, на БНР.

„Що се отнася до работещите в НОИ, те категорично посочиха, че желаят 30% увеличение на своите възнаграждения“.

Бойкински бе категоричен, че е неуместно да се говори, че държавата е във фалит, тъй като „проектобюджетът предвижда ръст на заложените приходи, които Служебният кабинет определи  в размер на  малко над 1 млрд лв или 1,55%, а настоящото Правителство - с настоящия проектобюджет е предвидил  този процент да бъде повишен на 7,24% или близо 5 млрд повече.

 "Явно събираемост има и в никакъв случай не може да се говори за фалит на държавата, а - за неглижиране на трудовите възнаграждения на работещите в страната, което е недопустимо особено в настоящата икономическа обстановка“.

Интервю – звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36