Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в Ракитово заради липса на вода

| обновено на 14.07.23 в 16:28

Кметът на Ракитово обяви частично бедствено положение заради проблеми с водоснабдяването.Причината е авария на стар 60-годишен магистрален водопровод, който остави без вода почти целия град. Слабо водоподаване има само в ниските части на населеното място и в детските градини. 

Безводието продължава вече 6 ден. Екипи на ВиК денонощно работят за отстраняването на аварията, но тъй като тръбите са етернитови всеки ден се пукат на ново място. Водопроводът е положен на 21 км. от населеното място, а самото водохващане е от връх Сютка.  Това допълнително затруднява работата на екипите, обясни кметът на община Ракитово Георги Холянов.

Понеже е високо в гората, трудно достъпно се ходи пеш до там и аварията се отстранява на ръка. Техника също не може да влезе, а корените на дърветата спомагат за пукането на тръбите.

Гражданите разчитат на доставената минерална вода, кладенци и осигурените 2 водоноски. Чакат се още две водоноски.

Аварии по този водопровод се случват всяко лято. Затова е необходима спешната му подмяна. При предишния кмет на общината са били заделени 100 000 лв. за подмяна на тръбите по най-проблемния участък, но заради поскъпване на материалите фирмата изпълнител се е отказала, поясни Холянов.

Свикал съм извънредна сесия, за да можем да ги прехвърлим към ВиК, да закупят тръби и да подменят най-рисковите участъци на склоновете, които аварират.

Междувременно кметът на Ракитово е подал искане до министерствата за финансиране рехабилитацията на целия водопровод. Обърнал се е и към междуведомствената комисия за Бедствия и аварии. Само водохващането от връх Сютка е над 20 километра. Другото водохващане, което също е силно амортизирано, е от Пелев чарк и също е  20 км.  Направени разчети през 2013 г. показват, че сумата тогава е възлизала на 20 милиона лева.

Частичното бедствено положение е до 19 юли.


По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съветниците гласуват увеличени наеми на общинските имоти

Общинският съвет на Пловдив ще гласува на днешната си сесия предложението на кмета Костадин Димитров за увеличение на наемите за ползване на общинските имоти - магазини, павилиони,  производствени и складови помещения, сгради, общински терени и на земеделска земя.  Заложено е и двойно поскъпване на наемите за пазарите. Основният мотив на..

обновено на 26.09.24 в 07:15

Тръгва движението по новия мост над Марица между Първомай и Градина

Следобед се отваря за движение моста над река Марица на пътя Плодовитово – Асеновград в участъка между Първомай и село Градина. Съоръжението свързва двете селища и осигурява пряка връзка с магистралите "Тракия" и "Марица" Преди месец дейностите по строителството на новия мост бяха удължени до декември. Те бяха спрени от март до средата на юни, за..

обновено на 26.09.24 в 07:15

Слънчево и топло време над Пловдив днес

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца. В планините също ще бъде предимно слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб до..

публикувано на 26.09.24 в 07:04

Шофьор блъсна жена с две деца в количка, пресичала улицата неправилно

Кола блъсна жена с две деца в количка, тя и едното от тях  са в болница.  Инцидентът е станал  на  бул. "Руски“ в Пловдив в ранния следобед,  в отсечката  между Централна гара в посока Бунарджика.  Там  електромобил, тип джип "Хюндай“ не успял да спре навреме и ударил неправилно пресичащата пътното платно 48-годишна пешеходка. Тя е бутала..

обновено на 25.09.24 в 16:58

Археологията няма да попречи Бетонният мост да е готов до Коледа

Срокът за изграждането на новия Бетонен мост в Пловдив няма да бъде променен, заради изискването проектът за съоръжението и за модернизация на жп линията да бъде съглусван от НКЖИ с Националния институт за недвижимо културно наследство във връзка с откритите това лято археологически находки. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Емил Манчев,..

обновено на 25.09.24 в 13:45