Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в Ракитово заради липса на вода

| обновено на 14.07.23 в 16:28

Кметът на Ракитово обяви частично бедствено положение заради проблеми с водоснабдяването.Причината е авария на стар 60-годишен магистрален водопровод, който остави без вода почти целия град. Слабо водоподаване има само в ниските части на населеното място и в детските градини. 

Безводието продължава вече 6 ден. Екипи на ВиК денонощно работят за отстраняването на аварията, но тъй като тръбите са етернитови всеки ден се пукат на ново място. Водопроводът е положен на 21 км. от населеното място, а самото водохващане е от връх Сютка.  Това допълнително затруднява работата на екипите, обясни кметът на община Ракитово Георги Холянов.

Понеже е високо в гората, трудно достъпно се ходи пеш до там и аварията се отстранява на ръка. Техника също не може да влезе, а корените на дърветата спомагат за пукането на тръбите.

Гражданите разчитат на доставената минерална вода, кладенци и осигурените 2 водоноски. Чакат се още две водоноски.

Аварии по този водопровод се случват всяко лято. Затова е необходима спешната му подмяна. При предишния кмет на общината са били заделени 100 000 лв. за подмяна на тръбите по най-проблемния участък, но заради поскъпване на материалите фирмата изпълнител се е отказала, поясни Холянов.

Свикал съм извънредна сесия, за да можем да ги прехвърлим към ВиК, да закупят тръби и да подменят най-рисковите участъци на склоновете, които аварират.

Междувременно кметът на Ракитово е подал искане до министерствата за финансиране рехабилитацията на целия водопровод. Обърнал се е и към междуведомствената комисия за Бедствия и аварии. Само водохващането от връх Сютка е над 20 километра. Другото водохващане, което също е силно амортизирано, е от Пелев чарк и също е  20 км.  Направени разчети през 2013 г. показват, че сумата тогава е възлизала на 20 милиона лева.

Частичното бедствено положение е до 19 юли.


По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43