Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски е успял да заслужи доверието на българите

"Не ми се иска да говорим, да осмисляме делото на Левски и неговите идеи, да се връщаме към неговия героизъм само в дните, когато отдаваме почит към него. Той той трябва да бъде и в нашето ежедневие, да присъства в нашите делници, но за съжаление това не се случва", каза в ефира на предаването "Точно днес" на Радио Пловдив Дора Чаушева, директор на НМ "Васил Левски" - Карлово.

Тя изрази надежда, че във времето всичко, което още нашите предци и съвременниците на Васил Левски са направили, за да се изясни неговата дейност и неговия живот, ще продължи и в наши дни. 

"Колкото повече нови документи се откриват, толкова повече нещата си идват на мястото. А ако е имало неясноти, грешни тълкувания на исторически факти на базата на документи или тези без документи, те в следващите години да се установяват на базата на факти и документи", изтъкна Чаушева. 

Тя припомни, че дори рожденната година на Апостола все още не е изрично документирана: 

"1837 година е една година, която също не е документирана по никакъв начин, а е установена от роднински съвет и откриването на първия документ би следвало да се приеме сериозно от историците, но и да се търсят още допълнителни доказателства, документи, които да утвърдят това, което засега откриваме в архивите - че е роден през 1840 година". 

Според Дора Чаушева Васил Левски не бива да бъде поставян на висок пиедестал, така че да бъде толкова далечен и недостижим. 

"Той наистина е бил нормален човек, който се е родил в един обикновен проспериращ тогава български град и преди всичко неговата вяра и неговата надежда, а не толкова страховете му, са го повели по този труден път, в който той успява да увлече след себе си толкова много последователи, които да му повярват и да се включат в това, което той прави за българите. Така че, когато дойде този бленуван момент за всеобщо българско въстание, което да получи и външна подкрепа, да бъде извоювана свободата. И може би най-важното, което Васил Левски е успял да постигне, е да му повярват хората. Защото това се случва много трудно, виждаме го и в наши дни", подчерта директорът на музея на Левски. 

Според нея въпросителните, които се съдържат в думите "Народе????" на Дякона, трябва да бъдат обяснявани още от ранна възраст на децата. Първоначално това трябва да става на езика, който те разбират, а впоследствие това непрекъснато да се надгражда, да се обясняват идеите му, така че те да останат трайно в съзнанието на младите. 

"Естествено всяко поколение има своите особености и различия, затова може би въпросителните на Левски ще стоят и всяко поколение във всяко време, да намира своите отговори", категорична е Чаушева. Тя допълни, че най-вероятно всеки ще продължи да тълкува по различен начин, какво е искал да ни попита Васил Левски и това ще ни държи будни да търсим отговорите. 

Интервю - звуковия файл.
По публикацията работи: Даниела Добрева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29