Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важното днес е, че властта отново е изпълнителна

България се завърна като парламентарна република

Георги Харизанов
Снимка: БГНЕС

За споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ говорим с политическия анализатор Георги Харизанов, той ще коментира и предложението за "Росенец", както и бюджетната политика на управляващите. 

Харизанов отбеляза, че споразумението са налага най-напред, защото още няма консенсусни фигури на заместник-министри, от областните управители са назначени само 10, както и има спорове за някои регулатори. 

"Очевидно по отношение на механизмите, по които работи това некоалиционно управление има още детайли за изчистване. Това споразумение би трябвало да е важна стъпка напред, извън злободневието липсват - конкретика в управленските цели и дългосрочна перспектива", смята Харизанов. По думите му по начина, по който започна да функционира това управление, има смисъл и политически консенсус да се говори за дългосрочни цели и програма. 

ДПС и неучастието им в това управление: Знаковото гласуване на Пеевски и Карадайъ, когато се гласува правителството показа, че то може да се ползва с подкрепата на ДПС, но без пряко заявени управленски претенции от тях. Това позициониране на ДПС като партньор на управлението дава солиден фундамент за явяване на местните избори, и за дългосрочната перспектива на този кабинет.

По повод на ротацията Харизанов отбеляза, че тя ще се случи и колкото повече време минава, толкова повече се вижда, че е важно да има редовно управление. 

"Изпълнителната власт трябва да бъде държана встрани от президенството, също е важно все повече кадърни хора да се занимават оперативно с изпълнителната власт", отбеляза в интервюто политологът. Според него въпреки протестите Румен Радев ще завърши своя мандат.

Повече може да чуете от звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56